Енел придоби 80% от проект за мощности в Белгия

425
Енел придоби 80% от проект за мощности в Белгия

Италианската енергийна компания Енел, чрез дъщерното си дружество Енел Инвестмънт Холдинг, придоби 80% от Марсинел Енержи – дружество, което разработва проект за завод с газови турбини с комбиниран цикъл с мощност 420 MW в белгийската област Валония. Продавач на пакета е белгийската стоманодобивна група Дюферко, която е сред основните потребители на електричество в страната.

Осемдесетпроцентният дял възлиза на 32 млн. евро, от които Енел вече е платил на Дюферко 19,2 милиона. Останалите 12.8 млн. ще бъдат издължени с две вноски през 2009 и 2010 година.

Строителните работи по проекта трябва да започнат през юли 2008 г. и да приключат в началото на 2011-а, като общата сума на инвестицията ще достигне приблизително 290 млн. евро. Когато бъде завършен, заводът ще произвежда около 2,5 TWh електроенергия годишно за нуждите на белгийския пазар.

Енел е най-голямата италианска енергийна компания и втората по инсталирани мощности в Европа. Тя присъства в 21 държави с приблизително 75 500 MW производствена мощност и обслужва над 50 млн. енергийни и газови потребители. В България компанията е мажоритарен собственик на ТЕЦ Енел Марица Изток 3.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg