EП насърчава участието на жените в сектора на промишлеността

393
EП насърчава участието на жените в сектора на промишлеността

Депутатите приеха незаконодателен доклад за ролята на жените, който насърчава мерки за равенството, предприемачеството и по-голямото участие на жените в сектора на технологиите.

Средно около 14% от трудово заетите жени в ЕС работят в промишлеността - в някои страни този процент надхвърля 25% , над 21% от въпросната средна стойност работят на непълно работно време и жените съставляват 65% от работещите на непълно време в сектора на промишлеността. Жените са прекомерно представени в някои сектори (производство на текстил, облекла, шивашки изделия, обувки, корк, кабели, електрическо и електронно оборудване, хранителни продукти), а в други не са достатъчно добре представени, като например във високотехнологичните сектори.

Депутатите изразяват съжаление от ниския процент жени в сектора на високите технологии и подчертават значението на програми за образование и обучение в областта на науката и технологиите, гарантиращи качество и разнообразие на обучението, предлагано на жените в различните държави-членки и насърчаване на изучаването на наука и технологии сред момичетата. ЕП призовава държавите-членки и Комисията да разработят и прилагат стратегии, насочени към преодоляване на несъответствията в работната среда и развитието на кариерата на жените, работещи в сферата на науката и технологиите.

Докладът подчертава ролята на жените в промишлеността и насърчава тяхното утвърждаване при зачитане на равнопоставеността на заплащането, условията на труд, перспективите за кариера, професионалното обучение, като се зачитат също така майчинството и бащинството като основни социални стойности.

Текстът насърчава държавите-членки да стимулират програми за предприемачество от страна на жените в сектора на промишлеността и да оказват финансова подкрепа на жени, които създават фирми.

Също така Парламентът призовава Комисията и държавите-членки да благоприятстват за равновесието между жени и мъже в състава на управителните съвети на дружествата, особено в онези дружества, в които държавите-членки имат дялово участие

Депутатите отхвърлиха с 296 гласа "за" 294 "против" и 7 "въздържали се" параграф, който приветстваше "решението на правителството на Норвегия да предприеме мерки за увеличаване на дяла на жените в управителните съвети на публичните дружества до най-малко 40% до 2003 г. и че наложи със закон квота от 40% жени в управителните съвети на акционерните дружества до края на 2005 г.; призовава държавите-членки да последват примера на Норвегия".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg