ЕП подкрепи предложените мерки за борба с климатичните изменения

389
ЕП подкрепи предложените мерки за борба с климатичните изменения

Членовете на ЕП като цяло подкрепиха обявените вчера предложения на Комисията в областта на енергетиката и изменението на климата. Някои от депутатите изразиха загриженост относно целите за биогоривата и последиците за промишлеността и работните места. Парламентът е съ-законодател по този пакет от предложения и заедно със Съвета може да приеме, промени или измени предложението на Комисията.

Председателят на Комисията Жозе Барозу представи пред депутатите предложенията на ЕК за мерки на ЕС в областта на енергетиката и изменението на климата. В речта си Барозу припомни целите: намаляване на емисиите с парников ефект в ЕС до 2020 година с 20 процента спрямо равнището им от 1990 година и готовност за намаляване с 30 на сто при международно споразумение; потреблението на енергия от възобновяеми източници да се увеличи до 20 на сто.

Пакетът включва преглед на схемата за търговия с емисии, включително обвързващи национални цели; нов подход за активно популяризиране на целите за енергия от възобновяеми източници, който също включва обвързващи национални цели; нови правила за стимулиране на улавяне и складиране на въглерода; цел от 10-процентов дял на биогоривата от всички използвани горива в Европейския съюз.

Барозу каза, че необходимите средства за осъществяването на тези цели възлизат на по-малко от 0.5% от БВП до 2020 г. или 3 евро седмично на човек - "сериозен ангажимент, но и нелоша сделка". "Дори според най-оптимистичните предположения в "Доклада Стърн", цената на бездействието е повече от десет пъти повече от това. И всеки ден с повишаването на цената на петрола и газта, истинската цена на пакета пада. Вместо за разходи, трябва да мислим за това, което ЕС ще спечели", каза председателят на Комисията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg