ЕС ще представи план за отваряне на телекомуникационния и интернет сектора

339
Европейската комисия ще представи днес план за създаване на регулаторен орган в ЕС, упълномощен да разделя телекомуникационните мрежи и доставчиците, за да насърчава
конкуренцията и да намали разходите на потребителите.

Определяйки сегашната експертна група от национални телекомуникационни регулатори като "бездействаща", ЕК ще призове за създаване на Европейска телекомуникационна пазарна власт, която ще задължи националните регулатори да обърнат внимание на големите телекомуникационни компании и тяхното задушаващо пазара присъствие.

По-малките телекомуникационни компании отдават забавилото се пускане на високоскоростен интернет в Европа на бездействието на регулаторите. Едва 20 процента от домакинствата в заможната Западна Европа имат широкочестотен интернет с високи цени и ограничен избор, който принуждава хората да се въздържат от ползване на услугата.

Планът на ЕС обаче предизвика оживена дискусия през последните седмици и стана обект на остри крити на най-големите компании от сектора като France Telecom, според които това може да навреди на инвестициите в мрежите от следващо поколение.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg