Фамилията Папандреу

1808
Фамилията Папандреу

През 60-те години на миналия век начело на държавата по време на значими конституционни промени е Георгиус Папандреу. В момента пък в условията финансовата криза, която заплашва нацията с разруха, отново управлява Георгиус Папандреу, пише АП.

Бащата на настоящия министър-председател на Гърция Андреас Папандреу и неговия дядо със същото име са бивши лидери, считани за реформисти архитекти на модерна Гърция, но също така са обвинявани от мнозина за огромните задължения на страната.

По една голяма ирония на съдбата Георгиус младши сега трябва да раздробява държавни проекти, за които се е борил неговият баща, който налива взети назаем милиарди в схеми за гарантиране на работни места и скъпи проекти, които насърчаваха корупцията и помогнаха за поставянето на основите на настоящата криза.

"Синът сега плаща за греховете на баща си," казва авторът и политически коментатор Никос Диму.

Потомъкът на семейство Папандреу е човек, който е запознат с нещата отблизо, но в същото време е считан за нещо като аутсайдер.

Той е известен като "Джордж американецът" защото е роден в Сейнт Пол, Минесота, където баща му е бил университетски преподавател. Той е учил в колежа Амхърст, както и Харвард. По време на антиправителствените демонстрации протестиращите скандираха "Джордж, върви си вкъщи!"

Папандреу в момента е изправен пред почти невъзможната задача да се премахне подкупите, партийните протекции и корупцията, докато в същото време заздрави финансите на страната.

Той е поставен под огромно напрежение от страна почти на всички - ЕС и МВФ, враждебно настроените опозиционни партии, протестиращото население, дори някогашните лоялни поддръжници на неговата Социалистическа партия, в това число влиятелните синдикати и държавните служители.

Евентуален провал на Гърция да върне задълженията си би донесъл на много други европейски страни сериозни финансови проблеми и би поставил под заплаха крехкото възстановяване на световната икономика. В същото време Папандреу трябва да се справя с гнева на обществото, засегнато от жестоки бюджетни ограничения и нарастваща безработица.

Мнозина твърдят, че подходът на Папандреу към възстановяването на Гърция е сериозен, но той няма лидерските качества и харизмата на баща си и дядо си.

Уменията на Андреас Папандреу да води политика на популизъм и способността му да убеждава са документирани във въодушевяващи речи пред стотици хиляди симпатизанти. Те му помагат да спечели три мандата през 80-те и 90-те като лидер на партията, която основава - ПАСОК.

На него се приписва заслугата за това, че някой е преборил окопалите се във властта десен елит, но също така е обвиняван, че е разширил установената вече система на политически протекции и е позволил на гърците да харчат повече отколкото могат да си позволят. Публичният дълг на страната нараства значително по време на управлението му през 80-те години.

Дядото на настоящия премиер също е бил министър-председател три пъти, а участието му в политическия живот на Гърция започва през 20-те години на миналия век.

Неговата либерална политика му спечелва влиятелни врагове, а твърдата му позиция срещу монархизма довежда до политическа криза, при която той е свален от власт и в страната се установява военна диктатура в периода 1967-74 г.

След падането на военната диктатура синът на Георгиус Папандреу старши, Андреас успява да обедини левоцентристкия вот и се издига на власт през 1981 г.

Дори и верните поддръжници на Социалистическата партия се съмняват, че Папандреу младши има политическата сила да се справи с финансовите проблеми на Гърция.

Политически коментатори изтъкват трудностите, които изпитва Папандреу да потуши недоволството в собствената му партия по отношение на мерките за икономически ограничения.

Според анализатора Георгиус Цогопулос все още има известни опасения дали Папандреу можа да усмири синдикатите и да надделее над недоволстващите в неговата партия.

"Това е последната му възможност," казва Цогопулос. "Давам му малко над 50%, че ще успее."

Нещо повече, Папандреу не успява да обясни на обществото сериозността на гръцките проблеми, според Диму.

"Това правителството загуби играта не само по отношение на справянето с икономиката, но и по отношение на обществената нагласа," според него. "Правителството не успя да обясни достатъчно добре ситуацията и че тези мерки са необходими."

Според Диму Георгиус Папандреу не притежава популистките способности на баща си, които биха му били полезни във времената на обществено недоволство.

"Георгиус Папандреу не разполага със същия характер и харизма," казва той. "Това е все едно да накараш актьор без никакъв талант да играе Хамлет... Той няма таланта."

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

.
# 0
17:06 | 25 June 2011
"Нещо повече, Папандреу не успява да обясни на обществото сериозността на гръцките проблеми, според Диму." - малко смешно твърдение,понеже целият свят разбра за проблемите на Гърция,само гърците не били разбрали каква е ситуацията .........
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg