Финансовите министри и централни банкери от Г-20 се събраха

1080
Финансовите министри и централни банкери от Г-20 се събраха

Министрите на финансите и централните банкери от двайсетте най-големи промишлени страни и нововъзникващи пазарни икономика в света (Г-20) ще обсъдят днес и утре в Лондон стратегията за изход от кризата и мерки срещу възникване на такива кризи в бъдеще, предадоха световните агенции. Форумът е подготовителен за срещата на върха на Групата на двайсетте в Питсбърг, САЩ, на 24 и 25 септември.

Представителите на финансовите среди на Г-20 се събират на фона на първите признаци за възстановяване на световната икономика и след данните, че Франция, Германия и Япония са излезли от рецесията през второто тримесечие, а американската икономика се подобрява.

На срещата в Лондон ще бъдат внесени за обсъждане три групи въпроси: съгласуване и приемане на мерки за съживяване на световната икономика, реформа на световната банкова система, включително ново регулиране на работата на частните банки, както и създаване на нов и по-балансиран световен икономически ред.

Министрите на финансите трябва да подготвят основните варианти за решения на тези задачи и възможните компромиси, след което да ги предадат за разглеждане от държавните и правителствените ръководители от Г-20. Според източници от Лондон сред участниците все още няма единен подход по редица ключови въпроси.

Така например Германия и Франция, чиито икономики проявяват признаци на растеж, поставят въпроса за прекратяването на колосалните финансови програми в помощ на бизнеса, за да не се създават нови и тежки проблеми с гигантските бюджетни дефицити. Великобритания и САЩ обаче, които по-бавно излизат от кризата, настояват тези програми да продължат.

Няма единно мнение и за ограниченията на инвестиционните дейности на големите транснационални банки, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Париж и Берлин настояват за твърда позиция по проблема, изтъквайки, че именно прекомерните рискове и липсата на контрол върху инвестиционната дейност са довели до сегашната финансова криза.

От своя страна Лондон и Вашингтон не са готови да въведат по-твърди мерки за държавен контрол над дейността на частните инвестиционни банки, тъй като това ще отслаби позициите на британския и американския капитал на световния финансов пазар.

Банковите бонуси ще бъдат сред разискваните теми на срещата.

Миналата седмица френският президент Никола Саркози изрази намерението си да призове останалите страни от Г-20 да последват примера на Франция и да ограничат премиите, раздавани на банковите дилъри, за да се избегне насърчаването на действия, свързани с поемане на рискове, които се смятат за причина за сегашната финансова криза.

Френските банки поеха ангажимент да променят начините за определяне на премиите и да въведат наказателни глоби за дилъри, причинили загуби на компаниите. Много от ръководителите на банки обаче са на мнение, че подобна мярка само на национално равнище няма да бъде ефикасна, ако не бъде последвана от ограничаване на бонусите и в най-големите страни. Френското предложение се подкрепя от Германия, но Великобритания, където се намира най-големият европейски финансов център, лондонското Сити, както и Съединените щати, са по-резервирани.

Въпросът за данъчните убежища също ще бъде разискван. Големите европейски страни искат да бъдат въведени санкции след 2010 година срещу страните, които не съблюдават правилата за прозрачност.

На срещата ще бъде обсъдена и възможността за създаване на нова световна резервна валута. Тези консултации обаче ще се водят във формат "предварителна обмяна на мнения", отбеляза представител на британското министерство на финансите. Американците и нововъзникващите пазарни икономики се интересуват по-скоро от реформата на Международния валутен фонд (МВФ), като настояват по-добро представителство на икономиките в разцвет, докато европейците се опасяват да не бъдат ощетени от това. На срещата в Лондон днес и утре САЩ ще бъдат представени от министъра на финансите Тимъти Гайтнър.

В сряда Европейският съюз постигна съгласие да увеличи от 75 на 125 милиарда евро обещаното допълнително финансиране на фонда, а Китай ще участва, като закупи 50 милиарда долара от първата емисия на облигации на Международния валутен фонд (МВФ), за да помогне за укрепването способността на Фонда да кредитира и да разнообрази резервите си от чуждестранни активи.

Създадена в края на 90-те години на миналия век, Г-20 обединява най-големите промишлени страни и нововъзникващи пазарни икономики на планетата. Групата на двайсетте включва Г-7 (най-големите промишлени страни: Германия, Канада, Съединените щати, Франция, Италия, Япония, Великобритания), плюс десетина нововъзникващи пазарни икономики (РЮА, Саудитска Арабия, Аржентина, Австралия, Бразилия, Китай, Южна Корея, Индия, Индонезия, Мексико, Русия и Турция). Двайсетото място се заема от Европейския съюз, представян от ротационния си председател.

На срещата в Лондон са поканени и МВФ, Световната банка, Испания и Холандия.

Страните от групата представляват 90 процента от световния брутен вътрешен продукт (БВП) и 80 на сто от световния търговски обмен, както и две трети от населението на света. Тази година председател на Г-20 е Великобритания.

Групата свика два пъти срещи на върха - през ноември във Вашингтон и през април в Лондон. Следващата среща на върха на Г-20 е в Питсбърг, САЩ, на 24 и 25 септември.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg