Глобализацията - страхове и възможности

903
Глобализацията - страхове и възможности

По данни на Евробарометър през 2003 г. 40% от гражданите на Европейския съюз са се страхували от отрицателните последици, които глобализацията би могла да окаже върху заетостта. Оправдани ли се оказват досега страховете и опасенията на хората? На 4 март експерти и депутати потърсиха отговор на този въпрос, съобщават от представителството на Европейския парламент у нас.

Изглежда, че реалността не е толкова драматична - според проучване на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд, осъществено през миналата година, влиянието на глобализацията върху заетостта е ограничено. И не само това - изглежда дори, че тя влияе благоприятно на търговията и води до създаването на нови работни места по целия свят. Данните от това проучване сочат, че загубата на работни места, дължаща се на глобализацията, не надвишава 7,9% от тоталната загуба на работни места в Европейския съюз.

Предизвикателствата на глобализацията

Да, глобализацията определено поставя Европа пред много и комплексни предизвикателства: демографския дефицит и намаляването на трудоспособното население, борбата срещу климатичните промени, адаптирането към технологичните нововъведения, намаляване на различията между правата на работниците по света и други. "Най-голямото предизвикателство се състои в това да се изправим срещу неравенствата, причинени от глобализацията", обобщава депутатът Stephen Hughes (ПЕС, Великобритания).

Как да се справим с тях?

Експертите подчертаха необходимостта от инвестиции в обучението през целия живот. "Инвестиции, инвестиции и пак инвестиции, а така също и фокусиране върху човешкия капитал", подчерта проф. Serafino Negrelli. Специално внимание трябва да бъде обърнато на диалога между социалните партньори, на изпреварването на новите нужди и на адаптирането към технологичните промени.

Създаването през 2007 г. на Европейски фонд за приспособяване към глобализацията бе отчетено като положителен фактор, който ще помогне на хората, изгубили работните си места поради причини, произтичащи от глобализацията. Този фонд, разполагащ с годишен бюджет от 500 млн. евро, представлява "ясен отговор на глобализацията", изтъкна депутатът José Albino Silva Peneda (ЕНП-ЕД, Испания). "За първи път три европейски институции признаха, че глобализацията има и отрицателни, и положителни последици", добави той.

Според Rolph Van der Hoeven от Международната организация на труда "правителствата не трябва да прехвърлят цялата отговорност върху Брюксел", тъй като националните социални програми са незаменими.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg