GM отчита печалба в размер на 950 млн. долара през последното тримесечие на миналата година

509

Най-големият световен производител на автомобили - щатската компания General Motors Corp. отчете печалба през последното тримесечие на миналата година в размер на 950 млн. долара, или 1.68 долара на акция, в сравнение с реализираната година по-рано загуба в размер на 6.6 млрд. долара, или 11.63 долара на акция.

Приходите на компанията са се понижили с 1% през тримесечието до 51.2 млрд. долара, посочиха изнесени днес данни от централата на компанията.

Така за изминалата година загубата на компанията е била намалена до 2 млрд. долара, на фона на 10.4 млрд. долара през 2005 година, сочат още данните.

За цялата изминала година продажбите на компанията са се понижили с 8.7% до 4.07 млн. автомобила.

За сравнение, вторият най-голям щатски производител на автомобили - Ford регистрира загуба през изминалата година в размер на 12.7 млрд. долара, което бе и рекордна за компанията загуба.

За добрия резултат на GM през четвъртото тримесечие са съдействали усилията, полагани от компанията за намаляване на разходите, включващи съкращаване на 34 300 работни места и закриване на 12 завода в САЩ до 2009 година.

През четвъртото тримесечие компанията е повишила продажбите си на щатския пазар, където значително губеше позиции спрямо азиатските си конкуренти през последните години. За тримесечието продажбите там са се повишили с 1.1% до 925 460 автомобили, по данни на компанията.

Щатската компания е номер едно по продажби на 11-те най-големи развиващи се пазари, като акциите на компанията са поскъпнали с 43% за последната една година.

Вчера те отбелязаха спад от 81 цента по време на търговията си на NYSE до ниво от 30.51 долара за брой.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg