ICBC отчете първите в историята си тримесечни резултати

540
ICBC отчете първите в историята си тримесечни резултати

Най-голямата китайска банка - Industrial & Commercial Bank of China Ltd. отчете печалба за първото си тримесечие в размер на 18.7 млрд. юана (2.4 млрд. долара), подпомогната от бурния ръст на икономиката на страната в размер на 11.1%.

Това бе и първият официално изнесен резултат от банката от проведеното й през октомври миналата година рекордно първично публично предлагане в света в размер на 22 млрд. долара.

През изминалия месец от банката отчетоха печалба в размер на 31% в печалбата си за изминалата година до 49.3 млрд. юна.

От първичното публично предлагане акциите на банката регистрираха ръст от 77%, като инвеститорите очакват клиентите й да превишат по брой населението на Русия, както и ускорения ръст на китайската икономика да продължи и през настоящата година.

От началото на годината китайският индекс CSI 300 Index е отбелязал ръст от значителните 69%, към вчерашна дата.

Кредитният портфейл на банката се е повишил с 4.6% за първото тримесечие до 3.7 трлн. юана.

В същото време лошите кредити на най-голямата китайска банка са се понижили до 3.6%, в сравнение с 3.79% към края на миналата година.

Кредитите на китайските банки, отпускани в местна валута са се повишили със забележителните 16% на годишна база към края на март.

На пазара обаче съществуват опасения, че бъдещите резултати на банката могат да бъдат повлияни от очакванията за по-нататъшните действия от страна на централната банка за ограничаване на кредитната активност в страната, в усилията й за "охлаждане" на нагорещената китайска икономика.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg