Индийската икономика с ръст от 9.4% за изминалата година

926
Индийската икономика с ръст от 9.4% за изминалата година

Индийската икономика е отбелязала ръст от 9.4% за годината, приключила до 31 март, което е и най-голямото й повишение от 1989 година насам. Резултатът превиши прогнозите на правителството на страната за повишение от 9.2% и средните очаквания на анализаторите за повишение от 9%.

Ръстът на индийската икономика е продължил да се предопределя от нарастването в индустриалния сектор, както и в сферата на услугите.

За тримесечието, приключило в края на март, индийската икономика е нараснала с 9.1%, според изнесените днес данни. Промишленото производство е водило ръста през тримесечието, като то се е повишило с 12.4%.

Доброто представяне на индийската икономика и нарастващото ниво на инфлация в страната доведе до повишение на лихвите от страна на централната банка на седем пъти през последната година и половина. Действията на банката допринесоха за намаляване на инфлацията до осеммесечен максимум при ниво от 5.27% през втората седмица на май.

Повишението на лихвите обаче се очаква да доведе до забавяне на ръста на икономиката на Индия, за което вече има и признаци.

Износът на страната се е повишил едва с 8.8% през март, което е около една трета от регистрирания му за последната година ръст.

Негативно влияние за индийската икономика оказва и поскъпването на националната валута - рупията с 8.5% спрямо долара от началото на тази година.

От ОИСР прогнозират, че ръстът на БВП на Индия ще се забави през тази година до 8.5%. За сравнение, този на Китай се очаква да възлезе на 10.4% през годината.

За последните 20 години броят на населението от "средна класа" с доходи между 4 524 и 23 000 долара годишно се е утроил до значителните 300 млн. души, резултат от бурния ръст на икономиката на страната.

Индия е и страната с най-бързо разрастващ се пазар на мобилни телефони в света, като към момента едва 16% от населението в размер на 1.1 млрд. души разполага с такива. Това важи и за автомобилния пазар, където едва 7 от 1000 души разполагат със собствен автомобил, на фона на 500 от 1000 в Западна Европа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg