Как най-богатата жена в Африка се замогна на гърба на страната си

5532
Как най-богатата жена в Африка се замогна на гърба на страната си

© Twitter/isabelaangola

Изтекли документи показват как най-богатата жена в Африка е натрупала състоянието си чрез експлоатация на собствената си държава и корупция.

Изабел душ Сантуш получава достъп до изгодни сделки със земя, петрол, диаманти и телекоми, когато баща й е президент на Ангола - южноафриканската държава, богата на природни ресурси.

Документите показват как тя и съпругът получили правото да придобият скъпи държавни активи в поредица от съмнителни сделки.

Душ Сантуш твърди, че обвиненията срещу нея са напълно фалшиви и че в момента тече политически мотивиран лов на вещици от страна на правителството в Ангола.

Дъщерята на бившия президент вече живее във Великобритания и притежава скъпи имоти в Централен Лондон.

Срещу нея пък се води разследване за корупция в Ангола, а активите й там са замразени.

От предаването на BBC Panorama са получили достъп до над 700 000 изтекли документи за бизнес империята на душ Сантуш, която е милиардер.

Повечето от тях са придобити от Платформата за защита на разобличителите на информация в Африка и са споделени с Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ).

 

 

 

Според Андрю Файнстийн, ръководител на Corruption Watch, документите показват, че душ Сантуш е експлоатирала своята страна за сметка на обикновените анголци.

Петролната връзка

Една от най-съмнителните й сделки е извършена от Лондон през британско подразделение на анголската държавна петролна компания Sonangol.

Душ Саунтуш беше назначена да ръководи изпитващата затруднения Sonangol през 2016 г. с президентски указ на баща й Жозе Едуардо душ Сантуш, който управлява страната в продължение на 38 години.

Когато обаче той се оттегля през 2017 г., нейната позиция е застрашена, въпреки че бившият президент избира лично своя наследник от същата партия. Дъщеря му е уволнена от поста две месеца по-късно.

Изтеклите документи показват, че преди да напусне Sonangol душ Сантуш одобрява 58 млн. долара подозрителни плащания на консултантска компания в Дубай на име Matter Business Solutions.

Тя твърди, че няма участие в нея, но документите показват, че компанията се управлява от нейния бизнес мениджър и е собственост на нейн приятел.

Според Panorama, Matter праща над 50 фактури на Sonangol в Лондон в деня, в който тя е уволнена.

Адвокатите на душ Сантуш твърдят, че плащанията към Matter са напълно законни и че тя не е одобрявала плащания след освобождаването си от Sonangol.

ICIJ и Panorama разкриват и нови подробности около бизнес сделките, чрез които душ Сантуш забогатява.

По-голямата част от нейното състояние се дължи на дела й в португалската енергийна компания Galp, която една от нейните компании купува от Sonangol през 2006 г.

Мистериозните заболявания на африканските държавни лидериНякои африкански държавни лидери често оставят страните си във вакуум, докато прекарват много време в чужбина, където получават медицинска помощ

Документите показват, че тя е трябвало да плати само 15% от цената предварително и че останалите 63 млн. евро са конвертирани в нисколихвен заем от Sonangol.

Съгласно условията по щедрия заем, нейните задължения към анголския народ не се налагало да бъдат изплащани в продължение на 11 години.

Делът й в Galp в момента се оценява на над 750 млн. евро.

Компанията на душ Сантуш предлага да изплати заема към Sonangol през 2017 г.

Офертата е трябвало да бъде отхвърлена, защото тя не включвала близо 9-те млн. евро лихви, които дължала.

Душ Сантуш обаче ръководела Sonangol по онова време и приема парите като пълно погасяване на собствения си дълг.

Тя е уволнена шест дни по-късно, а плащането е върнато от новото ръководство на Sonangol.

Душ Сантуш твърди, че тя е инциирала покупката на дела в Galp и че Sonangol също е спечелила пари от сделката.

Диамантената връзка

Историята в диамантената индустрия е сходна.

Съпругът на душ Сантуш - Синдика Доколо, подписва едностранно споразумение през 2012 г. с анголската държавна компания за диаманти Sodiam.

Предполага са, че Доколо и Sodiam трябвало да бъдат партньори 50 на 50% при закупуването на дял в швейцарската компания за бижута De Grisogono.

Сделката обаче е финансирана изцяло от държавата компания. Документите показват, че 18 месеца след сделката Sodiam е инвестирала 79 млн. долара в това партньорство, а Доколо едва 4 млн. долара.

От Sodiam също така му плащат 5 млн. евро за посредничеството по сделката, така че той реално не използва никакви лични пари.

Диамантената сделка става дори още по-лоша за анголския народ.

Документите разкриват как Sodiam взема назаем всичките пари от частна банка, в която душ Сантуш е най-големият акционер.

Sodiam трябва да плаща 9% лихва по заема, който е гарантиран с президентски указ от нейния баща, така че банката на г-жа душ Сантуш няма как да бъде губеща.

Браво да Роса, новият главен изпълнителен директор на Sodiam, казва пред Panorama, че анголският народ не е получил и един долар от сделката: "Накрая, когато приключим с изплащането на този заем, Sodiam ще е изгубила над 200 млн. долара."

Бившият президент също така дава право на съпруга на душ Сантуш да купи част от необработените диаманти на Ангола.

Правителството на Ангола твърди, че диамантите са продадени на безценица, а според източници на Panorama загубата е от около 1 млрд. долара.

Душ Сантуш пък е заявила, пред BBC, че не може да коментира, защото не е акционер в De Grisogono. Документите обаче показват, че нейните финансови съветници я описват като акционер в De Grisogono.

Доколо, в крайна сметка, инвестира някакви средства на по-късен етап. Неговите адвокати твърдят, че е инвестирал 115 млн. долара и че придобиването на De Grisogono е била негова идея. Те казват, че компанията е платила по-високи цени от пазарните за необработените диаманти.

Имотната връзка

Изтеклите документи също така разкриват как душ Сантуш купува земя от държавата през септември 2017 г. За пореден път тя отново плаща малка сума предварително.

Нейната компания купува един квадратен километър крайбрежна земя в Луанда - отново с помощта на президентски указ, издаден от баща й.

Според договора земята струва 96 млн. долара, но документите показват, че нейната компания е платила само 5% от тази сума, след като е постигнала споразумение да инвестира останалата дължима сума в строителство.

Част от хората, изселени от земята, която душ Сантуш придобива за проекта Futungo, са преместени на 50 км от столицата на страната.

Душ Сантуш отказва да коментира проекта Futungo, но това не е единствената й имотна сделка, вследствие на която се налага хора да бъдат изселени.

 

 

 

Около 500 семейства са изселени от друга крайбрежна ивица в Луанда, след като Изабел душ Сантуш се включва в друг мащабен проект.

Тя твърди, че не е имало изселвания на хора заради нейния проект и че на нейните компании не им е платено, тъй като проектът е отменен.

Връзката с телекомите

Душ Сантуш може да се похвали с големи печалби и от телекомуникационната индустрия в Ангола.

Тя придобива 25-процентен дял в най-големия мобилен оператор в страната Unitel. Компанията получава лиценз за телеком през 1999 г., а тя купува дела през следващата година от високопоставен държавен служител.

От Unitel вече са й изплатили 1 млрд. долара дивиденти, а делът й в момента се оценява на 1 млрд. долара. Това обаче не е единственият начин, по който тя извлича пари от компанията.

Душ Сантуш урежда Unitel да заеме 350 м лн. долара на нова компания на име Unitel International Holdings, която тя създава.

Името на компанията е подвеждащо, защото тя не е свързана с Unitel, а г-жа душ Сантуш е нейн собственик.

Документите показват, че душ Сантуш се подписва на документите като кредитор и като предитополучател, което представлява крещящ конфликт на интереси.

Душ Сантуш отрича тук да има корупция, а адвокатите й твърдят, че заемите предпазвали Unitel от валутни колебания.

Повече от компаниите, участвали в съмнителните сделки, са одитирани от компанията Price Waterhouse Coopers (PWC). Тя печели милиони от услугите, предоставяни на компаниите на душ Сантуш.

От PWC обаче прекъснаха отношения с милиардерката и нейното семейство, след като от Panorama поставиха под въпрос начина, по който компанията е помагала на душ Сантуш да забогатее.

От PWC обявиха, че в момента проучват тези "много сериозни и притеснителни обвинения".

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg