Каква е разликата между милионерите и милиардерите?

7313
Каква е разликата между милионерите и милиардерите?

© Pixabay

Милионерите и милиардерите са неземно богати в очите на обикновените хора.

Помежду им обаче те се класифицират в свои собствени групи, тъй като има голяма разлика между един милион и един милиард.

Разликата между двете групи ясно си личи от отговора на един прост въпрос, пише Рафаел Бадзиак в своята книга „Тайната за милиард долара: 20 принципа на милиардерското богатство и успех”.


И той е: „На какво се наслаждавате повече: да печелите пари или да ги харчите?”.

Бадзиак, предприемач и експер по психология на предприемачеството, прекарва пет години в интервюта с 21 милиардери от целия свят, натрупали сами състоянието си.

„Раликата между финансово успешните хора (милионерите) и финансово супер успешните хора (милиардерите) се корени във факта, че последните се наслаждават да печелят пари, но не се наслаждават да ги харчат”, пише авторът.

Милиардерът бизнесмен Михаил Соловов - най-богатият човек в Полша, и Лирио Парисото - най-заможният в Южна Америка, споделят, че техните навици да пестят са в основата на финансовия им успех, пише Business Insider.

„Искате да бъдете богати? Има един начин да го направите: харчете по-малко, отколкото изкарвате. Ако харчите по-малко и акумулирате това, ставате богат”, казва милиардерът Франк Хасенфрац.

По-ниски харчове спрямо доходите са класически модел за трупане на богатство.

Спестяването и инвестирането на повече пари, отколкото изразходвате, спомага за усилване на силата на сложната лихва, където лихвата, която се начислява върху парите ви, носи все по-голяма доходност с времето.

Пестеливостта – анганжиментът да се спестява, да се харчи по-малко и да се спазва предварително определен бюджет, е една от характеристиките на нетното богатство, смята Сара Стенли Фалау, директор на Affluent Market Institute и автор на книги за управление на богатството. 

Държавата, в която 1/3 от населението са милионериЕдва ли ще има изненадани от факта, че градът-държава Монако е населен предимно с ултра заможни хора

„Харченето над това, което имате, харченето вместо да пестите за пенсия, харченето може да ви превърне в роб на заплата ви, дори с прилично ниво на доходи”, пише тя.

Може би най-добрият пример за пестене е легендарният инвеститор Уорън Бъфет, който въпреки състоянието си, продължава да живее в дома си от 1958 г.

Той не използва смартфони, подстригва се за точно 18 долара и не харчи повече от 3.17 долара на ден за своята закуска.

Нетното състояние на Бъфет възлиза на близо 85 млрд. долара.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg