Китайската икономика спъва битката с глобалното затопляне

991
Китайската икономика спъва битката с глобалното затопляне

© Pixabay

Силният икономически растеж на Китай ще повиши парниковите емисии в света до рекордно ниво през 2017 г., поставяйки голяма въпросителна относно усилията за ограничаване на глобалното затопляне.

Нов доклад от Global Carbon Project - международен изследователски консорциум, предвижда, че емисиите въглероден диоксид от изкопаеми горива и тези, отделяни от индустрията, ще се повишат с 2% през тази година, предава Financial Times.

Докладът бе представен по време на срещата на ООН по повод климатичните промени, проведена в Бон, Германия.  

Увеличението на нивата на въглероден диоксид се дължи главно на Китай и развитите страни, което показва, че светът се движи доста далеч от поставените цели в Парижкото климатично споразумение.

Страните по света се съгласиха на официална среща, проведена преди 2 години в Париж, да ограничат покачването на средната температура на Земята до под 2 градуса по Целзий, в сравнение с прединдустриалната епоха.

Учените обаче предупреждават, че ограничаването на вредните емисии от страна на отделните правителства не е на достатъчно високо ниво, за да се постигне заложената цел.

По думите на Глен Петерс, един от авторите на изследването и директор на Центъра за международни климатични изследвания в Осло, държавите се намират далеч от това, което са обещали в Парижкото споразумение.

Увеличението на вредните емисии през тази година е разочароващо, тъй като през предходните 3 години нямаше подобни ръстове, въпреки бурния икономически растеж.

През 2016 г. емисиите не са изменили нивото, си въпреки че световната икономика нарасна с 3.2%. Едно от обясненията на това, което се случва през тази година, е засилването на икономическия растеж на Китай.

Докладът заключва, че светът все още не е достигнал пиковото равнище на вредни емисии. Емисиите въглероден диоксид са намалели в 22 страни по света с 20% спрямо световното равнище, но са скочили в 101 държави, които заедно причиняват 50% от общото замърсяване, сочи проучването.

Последиците от оттеглянето на САЩ от споразумението за климатаРешението на американския президент Доналд Тръмп предизвика възмущението на международната общност

Китай ще увеличи вредните емисии с 3.5% през тази година. Като страната, отделяща най-много въглероден диоксид в света, Китай играе критична роля в борбата с климатичните промени.

Цената на въглищата и стоманата започна да се възстановява през миналата година, което доведе до скок в отделяните вредни емисии от Китай през настоящата.

Азиатската страна се присъедини към Парижкото споразумение, въпреки че се очаква отделяните от нея емисии да скачат до 2030 г. Поради тази и други причини Китай инвестира огромни суми във възобновяема енергия, което в даден момент би следвало да окаже ефект.

САЩ е единствената страна в света, която се дистанцира от Парижкото климатично споразумение. Причина за това е политиката на Доналд Тръмп, който смята, че страната му губи прекалено много от ограничаването на вредните емисии.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg