Китайският индекс CSI 300 преминава нивото от 4 000 пункта за пръв път в историята си

533
Китайският индекс CSI 300 преминава нивото от 4 000 пункта за пръв път в историята си

Китайският индекс CSI 300 се повиши днес до нова рекордна стойност, преминавайки психологическото ниво от 4 000 пункта за пръв път в историята си. Индексът добави 105.32 пункта, или 26% към стойността си, до ниво от 4 090.57 пункта.

Повишението до нов рекорд става реалност, въпреки предупрежденията, дошли от много анализатори за "балонизиране на индекса".

До голяма степен в основата на повишението му стои продължаващият рекордно висок брой откриване на сметки за търговия на фондовата борса от китайското население. На 24 май инвеститори са открили 362 719 сметки, което бе петият пореден ден с брой на открити сметки над 300 000 на ден.

Трансформирането на средства към фондовите пазари се предопределя от търсенето на по-висока доходност от тази, предлагана от банките, коментират специалисти. Лихвите по депозитите са едва 3.07%, което е малко над инфлацията в страната от близо 3%.

През изминалата година индексът CSI 300 регистрира повишение от 198 пункта, като съотношението цена-печалба, при която се търгуват включените в него компании, вече възлиза на 46, което го прави и най-скъпият индекс в Азия.

Въпреки това обаче, на фона на високата ликвидност и факта, че фондовете все още не продават своите активи, според анализатори е трудно да се предвиди до кога ще продължи да се повишава индексът.

Той се е повишил с 15% от 6 май досега, когато от централната банка направиха първите предупреждения, че китайските индекси са надценени.

През изминалата седмица предупреждение за "балонизиране" на китайските фондови пазари отправи и бившият председател на Федералния резерв - Алън Грийнспан.

Отново миналата седмица китайските регулаторни органи задължиха финансовите посредници да изискват от новите си клиенти, откриващи си сметки, да са запознати с рисковете съпътстващи фондовите пазари.

Направено изследване посочи, че едва 10% от откриващите си сметки за търговия с акции имат бегла представа за начина на функциониране на фондовите пазари.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg