Колко широка е ножицата между бедни и богати?

11703
Колко широка е ножицата между бедни и богати?

© Pixabay

В наши дни въпросите, свързани с неравенството по света, са издигнати на ниво политически кампании.

Това провокира група изследователи да намерят отговорите на основните въпросителни, свързани с този икономически и социален феномен, определян от мнозина за една от характеристиките на епохата, в която живеем.

Възприятието, че богатите става все по-богати, а бедните - все по-бедни, провокира призиви за въвеждане на регулации над данъчните офшорни убежища, а хората, почувствали се изоставени от така наречената глобализация, реално се оказаха един от факторите, довели до идването на власт на политици, като новия американски президент Доналд Тръмп, пише Financial Times.

Все още дискусията за неравенството по света изпитва остра липса на достатъчно сериозни данни по темата.

Къде неравенството е най-ясно изразено? Увеличава ли се или се намалява неравенството по света? Защо опитът на САЩ и Европа е толкова различен? И достигнало ли е неравенството по света нивата, наблюдавани преди век?

Всички тези въпроси обаче имат отговори и те са дадени в противоречивата книга на Томас Пикети от 2013 г. със заглавие „Капиталът на XXI век”. Въпреки множеството критики, които предизвика трудът на френския икономист, книгата постави на масата дебата за разпределението на богатството по света.

Пикети и неговите съмишленици не са губили време в годините след издаването на книгата. През този период екипът е работил по създаването на по-изчерпателни индикатори на глобалното неравенство.

Резултатът от всичко това се нарича World Wealth and Income Database (Световна база данни за благосъстоянието и доходите), чиито изводи са обобщени в доклад, публикуван днес.   

Какви са нивата на неравенството по света?

Неравенството в доходите има различни измерения, в зависимост за коя държава по света говорим, като освен това съществуват и множество начини за измерване на тези зависимости.

Авторите на World Inequality Report (Доклад за световното неравенство), който обобщава новите изводи от статистиката, се фокусират върху това какъв дял от общите доходи отиват при хората с най-високи възнаграждения.

С други думи, докладът разглежда какъв дял от общите доходи отиват при най-богатите 10%, 1% и 0.1% от населението.

Какъв дял от общите доходи отиват при хората с най-високи възнаграждения

Според доклада, регионът с най-високо ниво на неравенство в света е Средният Изток, където горните 10% получават 61% от общите доходи. Ситуацията в Индия, Бразилия и Централна Африка не е много по-различна от тази в Средния Изток.

Регионът с най-ниско ниво на неравенство е Европа, където 37% от общия доход отива към горните 10% от населението. Колкото и страно да звучи, на второ място се нарежда Китай, където 41% от общия доход се пада на най-заможните 10%.

Също така, неравенството е по-широко разпространено в САЩ и Канада, отколкото в Русия, сочи докладът.

Разтваря ли се ножицата между бедни и богати по света?

През последното десетилетие неравенството в доходите намалява или се задържа на едно ниво в повечето региони на света. Въпреки това, докладът акцентира на данни, показващи, че в доста страни неравенството продължава да се намира на нива, наблюдавани през осемдесетте години на миналия век.Тенденциите по отношение на дохода, отиващ при горните 10% от населението

Тогава неравенството рязко се увеличава, както във Великобритания през деветдесетте, така и в Русия след падането на СССР. Тази тенденция не подминава и САЩ, където през същия период ножицата между бедни и богати започва рязко да се разтваря с темпове, продължаващи и в наши дни.

Защо неравенството расте в САЩ, но не и в Европа?

САЩ и страните от Западна Европа страдат от сходни нива на неравенство през деветдесетте години на миналия век. Най-богатият 1% от населението в Западна Европа получава 10% от общите доходи, в сравнение с 11% в САЩ. На фона на това, хората с най-ниски доходи получават 24% от общия доход в Европа и 21% в САЩ.

От тогава до сега в Европа тези данни са претърпели почти нулево изменение. Ситуацията в САЩ обаче драстично се е изменила. Така в наши дни, най-богатият 1% от гражданите на САЩ получава 20% от общия доход, а най-бедните – едва 13% от общия доход.

Неравенството в САЩ расте рязко, докато в Европа остава на стабилни нива

Авторите на доклада, които работят в Paris School of Economics и University of California Berkeley, обясняват тази дивергенция с различните образователни и данъчни политики.

„Траекторията на неравенството в доходите в САЩ е здраво свързана със сериозните образователни дисбаланси, комбинирани с данъчна система, която е все по-малко прогресивна”, пишат авторите на проучването.

Ами неравенството по отношение на богатството?

Често данните, свързани с неравенството, се облягат на цифри, произлизащи от доходите на хората по света. Това е по-лесния метод за измерване, отколкото оценяването на богатството на определени хора, тъй като стойността има доста субективен характер.

Въпреки това, когато хората говорят за неравенство, често преплитат различията в доходите с тези в натрупаното богатство. Една от целите на World Wealth and Income Database е да направи по-ясни тези измервания, като за целта разчита на широк спектър статистически източници.

Делът от общото богатство, който се притежава от горния 1%, е нараснал в множество страни през последните 30 години.

Неравенството по отношение на богатството се увеличава най-бързо в САЩ

В САЩ най-богатият 1% държи 27% от общото богатство през деветдесетте. Към 2014 г. обаче делът скача до 37%.

Все пак ситуацията е по-добра, отколкото е била преди 100 години. Във Великобритания през 1913 г. горният 1% е държал 2/3 от общото богатство. Към 1988 г. делът вече е 15%.

Сред факторите, помогнали за намаляване на неравенството, е бумът в цените на имотите в средата на деветдесетте, който помага на средната класа да увеличи благосъстоянието си, в сравнение с миналото.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg