Корупцията продължава да подкопава доверието на България и Румъния сред страните от ЕС

461
Обзорен анализ на АФП за положението една година след приемането в Евросъюза на България и Румъния показва продължаваща корупция в двете страни в почти всички сфери от икономиките им.

Според данните, вместо да бъде ограничено, бедствието взема все по-големи мащаби в Румъния за изминалата 2007 г. и се разпространява във все повече етажи на властта. Ако през 2006 г. 20% от населението на северната ни съседка са признали, че са давали подкуп с различна цел, то през 2007-а те са вече повече от 30%. По този показател Румъния се явява като най-корумпираната страна е Европейския съюз.

У нас над 70% от всички анкетирани смятат, че борбата срещу корупцията е или никаква, или нищожна, а 80% определят като "крайно корумпирани" всички партии и правосъдната ни система.

Здравеопазване, образование, административни услуги, полиция или правосъдие - никой сектор не е защитен от това явление. От началото на новата година здравно-осигурителната каса ще изисква от всеки пациент при неговото изписване да декларира, че не е бил принуден да плаща за услуги, покривани от здравната каса.

Страните са под строгото наблюдение на Брюксел, който може да задейства предпазна клауза, ако прецени, че напредъкът в борбата срещу корупцията е недостатъчен в двете държави.

Според независим доклад корупцията в нашата страна поглъща поне толкова пари годишно, колкото са очакваните от ЕС фондове, а също така ще трябва да предприеме сериозни кампании срещу злоупотребите със средства от еврофондовете.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg