Кой ще поеме лидерството в ерата на изкуствения интелект?

1867
Кой ще поеме лидерството в ерата на изкуствения интелект?

© Pixabay

Развитието на изкуствения интелект (ИИ) може да причини значителни геополитически размествания през идните години.

Точно както навлизането на масовата електроника промени съвременната икономика, така ИИ може да пренареди глобалните възприятия.

Прогнозите предвиждат, че ИИ ще добави цели 15.7 трилиона долара към световната икономика до 2030 г., пише Forbes.


Перспективите пред глобалната конкуретноспособност сега са директно свързани с индустриализацията на изкуствения интелект.

Смята се, че ИИ и машинното обучение ще променят процесите в сферата на производството, управлението на енергията, обществения транспорт, земеделието, пазара на труда и финансовата индустрия.

Правителствата, които успеят успешно да култивират новата технология, ще се позиционират като стратегически лидери на 21-и век. От друга страна – тези, които не обърнат достатъчно внимание на ИИ, рискуват да останат в периферията на бъдещето.

Битка на титани

На ниво проучвания, САЩ продължава да инвестира солидни суми в ИИ и други набиращи скорост технологии. Щатската National Science Foundation (NSF) инвестира над 100 млн. долара всяка година в проучвания на ИИ.

DARPA - правителствената агенция за технологии към Министерство на отбраната на САЩ, обяви, че ще инвестира 2 млрд. долара в инициатива на име AI Next, чиято цел е постигането на напредък в контекстуалното и адаптивно „мислене” на машините.

Междувременно, военните в САЩ създадоха нов център - Joint Artificial Intelligence Center (JAIC), който да контролира усилията на отбранителните агенции насочени към изкуствения интелект.

Въпреки че САЩ работи усилено върху развитието на новата технология, Китай изглежда като по-вероятния лидер по отношение на индустриализирането на ИИ. Освен че азиатската страна разполага с богата експертиза относно производственото оборудване, електрониката, инфраструктурата и възобновяемата енергия, китайското правителство демонстрира силен фокус върху желанието да се превърне в лидер на ИИ сцената.

Според бившия ръководител в Google Кай-Фу Лий, системата на Китай за иновации подхранва своеобразен двуполюсен модел, който ще принуди страните по света да трябва да избират страна в този сблъсък.

Лий е един от хората, които разбират темата напълно. Той е водил проучванията на тема ИИ на Apple, Microsoft Research и Google China, като понастоящем контролира рискови капиталови инвестиции в Пекин.

5 плашещи прогнози за изкуствения интелектКогато хората говорят за изкуствен интелект, често изплуват страхове, визуализиращи се под формата на андроиди убийци или могъщи компютри, които завземат света


По думите на специалиста силата на Китай е синергията между правителствени политики и пазарна сила. Това води не само до големи комерсиални перспективи пред ИИ, но по-важното – това е кохерентна национална стратегия. За разлика от САЩ, Китай инвестира здраво, за да превърне ИИ в двигател на своята гигантска икономика.

За това свидетелстват и големите технологични китайски корпорации baidu, Alibaba и Tencent, които в дългосрочен план имат възможността да преструктурират глобалния технологичен пазар.

Това ще е векът на Китай?

Правителството на Китай правилно преценява, че развитието на ИИ ще бъде ключов фактор за бъдещия растеж. Страната разполага с цялата небходима база – компютри, суперкомпютри, телекомуникационни технологии, смартфони и прочее, като вече насочва вниманието си към следващата стъпка – система, разчитаща на ИИ.

Това включва автономни превозни средства, напреднало медицинско оборудване, роботика и финансови технологии.

До съвсем скоро повечето иновации се въвеждаха постепенно в китайската индустрия, сега обаче всичко се променя. Китайският технологичен сектор достигна критично ниво на експертиза, талант и капитал, което позволява преследване на висините в технологичната сфера, респективно позициониране като глобална сила на това поле.

В действителност, китайското правителство планира да поведе човечеството по отношение на ИИ до 2030 г., обявявайки сделки по сливания и придобивания на стойност 110 млрд. долара от 2015 г. до сега.

Биометричното разплащане вече е норма в КитайКитайският пазар бързо разви методите за дигитално разплащане


Китай очаква да поведе света по отношение на индустриализацията на ИИ чрез достъпа си до огромни количества данни. Растящата интернет икономика на страната генерира повече данни от всяка друга страна по света, увеличавайки скоростта, изпълнението, продуктовото качество, движена главно от китайските финтек компании.

Така например, бумът на мобилното разплащане осигурява на Китай огромен ресурс за обучение на алгоритми, базирани на ИИ.

Кой ще доминира ИИ в индустрията?

Един от актуалните въпроси днес е кой вид икономически модел ще се окаже най-ефективен в ерата на индустриализирането на изкуствения интелект. Свободният пазар на САЩ или социализмът в Китай?

След две десетилетия на западна доминация в сферата на технологиите и иновациите, местата започват да се разместват. Китайският планов модел се превърна в сила, с която всеки трябва да се съобразява.

Докато в САЩ компании, като Amazon, Facebook, Microsoft, Apple и Google, предефинираха какво значи капитализъм, то в Китай се появи нещо, което можем да определим като „технонационализъм”.

Докато САЩ запазва лидерската си позиция по отношение на проучвания и изследвания на ИИ, правителствената подкрепа остава слаба.

Причина за това може да се търси в дълбокото разделение между публичния и частния сектор в САЩ. В епохата на личности като Едуард Сноудън, технологичните експерти демонстрират липса на доверие в правителството и нежелание да участват в създаването на нови оръжия за военни нужди.

Основният проблем пред САЩ и останалите развити икономики е пазарният фундаментализъм, който поставя под съмнение правителствените идеологии.

Така, странно или не, плановият модел на Китай води до резултати, които демократичните страни трудно могат да постигнат поради избирателния цикъл и смяната на властта на определен период от време.

Навярно всичко това ще наложи и нов модел на лидерство в близко бъдеще, което със сигурност изисква човечество, което е наясно с новите технологии и лидери, които разпознават важността на иновациите.

Waymo ще тества колите си в КитайAlphabet регистрира ново дружество в Китай

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg