Moody's: Щатските компании кътат близо 1 трлн. долара кеш

713
Moody's: Щатските компании кътат близо 1 трлн. долара  кеш

Щатските компании кътат близо 1 трлн. долара в брой, но е малко вероятно да харчат средства за разрастването на дейността си и да наемат нови служители поради продължаващата несигурност около силата на щатската икономика, заявяват от Moody's Investors Service, цитирани от Reuters.

Със стабилизирането на икономиката е по-вероятно компаниите да отделят средства за обратното изкупуване на акции и сливания и за придобивания, добавят от Moody's.

Компании намалиха разходите си, ограничиха инвестициите си в заводи и оборудване и дейността си, за да увеличат средствата си в брой по време на рецесията.

С повторното отваряне на пазара за корпоративни облигации, много компании увеличиха кешовите си средства чрез продажбата на дълг и рефинансирането на задълженията им с краткосрочен падеж.

Нефинансовите компании са разполагали с 943 млрд. долара в брой и краткосрочни инвестиции към средата на 2010 г., в сравнение със 775 млрд. долара в края на 2008 г., според Moody's.

Средствата са достатъчни за покриването на капиталовите и дивидентните разходи за една година като от нея ще останат 121 млрд. долара, твърдят от Moody's.

От рейтинговата агенция обаче смятат, че компаниите търсят по-голяма сигурност по отношение на икономиката и признаци за дълготраен ръст в продажбите преди да започнат да харчат средствата си, натрупани с големи усилия, се казва в доклада на Moody's.

Около една четвърт от тези средства са извън САЩ и е малко вероятно ще бъдат върнати обратно в страната, според Moody's.

Само 20 компании съставляват около 346 млрд. долара от общата сума, или 37%.

Cisco Systems разполага с най-сериозно средства в размер на 39.86 млрд. долара, докато при Microsoft заема втората позиция с 36.79 млрд. долара, според Moody's.

Google разполага с 30.06 млрд. долара, следвана от Oracle с 23.64 млрд. долара и Ford - 21.89 млрд. долара.

Технологичните компании са разполагали с най-много средства като сектор - 207 млрд. долара, следвани от фармацевтичните със 124 млрд. долара, енергийните със 105 млрд. долара, и компаниите за потребителски продукти със 101 млрд. долара, според данните на Moody's.


Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg