Morgan Stanley отчита първата в историята си загуба през изминалото тримесечие

436
Morgan Stanley отчита първата в историята си загуба през изминалото тримесечие

Втората най-голяма инвестиционна банка - Morgan Stanley - отчете първата в историята си тримесечна загуба през изминалото четвърто за компанията фискално тримесечие в резултат на загубите от отписване на активи, вследствие на кризата на ипотечните пазари.

От банката отчетоха загуба в размер на 3.56 млрд. долара за изминалото тримесечие, след като отписаха активи на стойност 9.4 млрд. долара.

Компанията е получила инвестиция в размер на 5 млрд. долара от China Investment Corp., най-големият китайски инвестиционен фонд.

Загубата на акция за трите месеца, приключили на 30 ноември, е възлязла на 3.61 долара, на фона на реализираната през сравнимото тримесечие на миналата година печалба в размер на 1.87 долара.

Средните очаквания на анализаторите бяха за печалба в размер на 39 цента на акция.

Загубата на компанията бе и първата тримесечна загуба в историята й от 1986 година насам.

Така инвестиционната банка се присъедини към конкурентите си като Merrill Lynch & Co., Citigroup Inc. и швейцарската инвестиционна банка UBS AG, отчели загуби в резултат на щатската криза на ипотечните пазари.

Компанията China Investment ще закупи дял в размер на 9.9% от капитала на банката и ще се превърне във втория най-голям акционер след State Street Corp.

За цялата изминала фискална година приходите на компанията са се понижили с 6%, до 28 млрд. долара, в сравнение с 29.8 млрд. долара през изминалата. Печалбата й се е понижила с 60%, до ниво от 2.56 млрд. долара.

Възвръщаемостта на собствения капитал се е понижила до 7.8% за годината, в сравнение с 23.8% година по-рано. За сравнение, показателят при Goldman Sachs Group Inc. възлиза на 32.7%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg