МВФ: Европа трябва да бъде нащрек, за да избегне нови кризи

779
МВФ: Европа трябва да бъде нащрек, за да избегне нови кризи

Икономическото възстановяване на Европа продължава, но са необходими реформи на сектора на финансовите услуги и строги мерки за подобряване на фискалното здраве на държавите от ЕС, за да бъдат избегнати бъдещи кризи, се казва доклад на Международния валутен фонд (МВФ), цитиран от CNBC.

В регионалната си прогноза за Европа от фонда прогнозират, че икономическият ръст на Стария континент ще се ускори до 2.6% през 2012 г., след като остана без промяна на ниво от 2.4% през 2011 г.

Ръстът в Западна Европа ще се запази 1.7% през 2011 г. и ще нарасне до 1.9% през 2012 г., според финансовата институция. 2011 ще първата година след кризата от 2008-09, в която всички развиващи се страни от Европа ще се завърнат към положителен растеж на БВП.

По-високите цени на суровините и засилващото се икономическо възстановяване би трябвало да повишат инфлацията до 3.8% през 2011 г., въпреки че тя ще се понижи до 3% през 2012 г., според МВФ, откъдето приемат, че ръстът в цените на горивата и храните в временен. Безработицата и нарастващото неравенство по отношение на заплащането са причини за притеснения, се казва в доклада.

Европа трябва също така да задълбочи финансовата и икономическата си интеграция и да изгради по-силни институции, които да се справят с кризите във финансовия сектор, съветват от фонда.

Възстановяването на доверието в банковата система в развитите европейски страни "е необходимо условие за обръщането на нова страница след кризата," се казва в доклада.

В развитите европейски страни трябва да се предприемат мерки за възстановяване на доверието - структурни реформи, фискална консолидация и подсилване на финансовата система, по-специално в периферията на Еврозоната, се казва в изявление на директора на МВФ за Европа Антонио Борхес.

"Развиващите се държави засега не допускат негативни ефекти от периферията на Еврозоната, но регионът ще трябва да продължи да намалява слабостите си във фискално и финансово отношение и да пренасочи ръста към сектора на търговията," казва Борхес.

За 2011 и 2012 г. икономическият ръст на развиващите се европейски страни се очаква нарасне леко до 4.3%, според МВФ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Linda
# 0
11:10 | 3 October 2012
Thanks for introducing a little ratnioialty into this debate.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg