МВФ отпусна на Ирландия 2.1 млрд. долара

891
МВФ отпусна на Ирландия 2.1 млрд. долара

Международният валутен фонд (МВФ) отпусна на Ирландия транш в размер на 2.11 млрд. долара.

„Отпуснатите средства на Ирландия са част от финансов пакет в размер на 85 млрд. евро (123 млрд. долара), подкрепян и от европейските партньори на Ирландия, двустранни кредитори от Великобритания, Швеция и Дания, и собствен принос на Ирландия", се казва в съобщение на МВФ.

Това е третият транш, отпускан в рамките на програмата на фонда за помощ на Иралндия с общ размер 31.17 млрд. долара. С последните средства, отпуснатите до този момент помощи вече надхвърлиха 12.3 млрд. долара, пише РИА Новости.

Съветът на ЕС одобри в петък отпускането на Ирландия и Португалия на поредния транш финансова помощ, получавани в рамките на постигнатите по-рано договорености, в размер на 19 млрд. евро, се казва в съобщение на ведомството.

Ирландия е една от силно пострадалите страни от еврозоната в резултат на финансовата криза. Правителството на Ирландия, ЕКОФИН и Еврогрупата одобриха в края на ноември 2010 година план за финансова помощ за тази държава и МВФ в размер до 85 млрд. евро.

Програмата за спасяване на ирландските банки цели рекапитализирането им в периода 2011 - 2013 г. до ниво на съотношението кредити/депозити от 122% и капиталова адекватност 10.5%. Целите трябва да бъдат постигнато до края на „спасителния" период.

Португалия, на свой ред, ще получи през трето тримесечие на тази година 11.5 млрд. евро в рамката на програмата за външна финансова помощ, съгласувана през май. ЕС ще осигури на страната 7.6 млрд. евро по транша, а МВФ - 3.9 млрд. евро.

Португалия се принуди да се обърне в началото на април за финансова подкрепа от ЕС и МВФ. ЕС прие на 17 май спасителен пакет на страната с общ размер 78 млрд. евро.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Jaime
# 0
21:12 | 7 December 2012
Always the best connett from these prodigious writers.
Jailene
# 1
13:12 | 7 December 2012
This "free sharing" of information seems too good to be true. Like cmomuinsm.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg