МВФ: по-нататъшни действия по ребалансиране на световната търговия са необходими

1213
МВФ: по-нататъшни действия по ребалансиране на световната търговия са необходими

Представители на МВФ изразиха задоволство от силния темп на нарастване на световната икономика, но заявиха, че трябва да се предприемат по-нататъшни стъпки за справяне с търговските дисбаланси.

По време на срещата на финансовите министри на МВФ стана ясно, че те очакват стабилният ръст на световната икономика да се запази през тази и следващата година.

В отделен доклад четири правтилествени представителя включващи тези на САЩ и Китай отново обещаха да предприемат по-нататъшни политики за ребалансиране на световната търговия.

Според тях намаляването на търговския дефицит на САЩ за сметка на търговския излишък на страните от Азия ще се отрази благотворно на световната търговия и иконоимка като цяло и ще намали заплахите пред световния ръст.

Като заплаха пред бъдещото развитие на световната икономика продължават да стои опасността от по-нататъшно рязко повишение в цените на петрола и петролните продукти, съгласиха се от МВФ.

На срещата бе препоръчано на Китай да предприеме стъпки за повишаване на вътрешното търсене, задълбочаване на финансовите реформи и либерализиране на валутната си търговия, като последното бе отдавна поставено на дневен ред от САЩ и останалите основни търговски партньори на страната.

През февруари търговският излишък в отношенията между Китай и Сащ се понижи с 13.3% до 18.4 млрд. долара, което бе и най-малката му стойност от миналия май, но все още е с 25% над стойността му от началото на годината. За изминалата година той възлезе на рекордните 232.5 млрд. долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg