МВФ предупреждава за кредитна криза

519
МВФ предупреждава за кредитна криза

Кредитната криза ще принуди правителствата по света да предприемат съществени промени в бюджетните си разчети, предупреди Родриго Рато, който скоро ще напусне поста на изпълнителен директор на МВФ, цитиран от FT.com.

Според него кредитният натиск предтавлява “сериозен проблем”, който все още не е разрешен и би забавил световният икономически ръст.

“Политиците не бива да си мислят, че проблемите ще засегнат единствено банкерите”, допълни Рато - “Проблемите ще се разпространят върху реалния сектор, върху бюджетите разчети – това е нещото, което ще продаължаваме да повтаряме на хората.”

Кредитната криза не бе “буря в чаша”, коменира изпълнителният директор на МВФ. Кризата може и да не продължи да се разраства със същата сила, но вероятно ще са необходими “месеци, дори години”, преди кредитния пазар и рисковите премии да се успокоят и установят на по-нормални нива, посочва той.

Според Рато пазарната криза “ще се отрази и върху икономическия ръст”, поради което ще се наложи на финансовите министри да прегледат бюджетните си разчети, въпреки вероятна съпротива при някои от тях спрямо ревизията.

“САЩ ще забавят развитието си”, коментира той. “Ръстът в Европа изглежда не толкова стабилен, както преди години, подобно на Япония, макар потенциалът пред последната страна да се запазва.”

Коментарите на Родриго Рато са от негово интервю, дадено за Financial Times. В него той изразява притесненията си от поевтиняващият щатски долар, темата, която може да внесе смут по време на годишните срещи на Г7 и МВФ през октомври.

Доминик Щраус-Каан, бивш френски министър на финансите, се готви да поеме поста
изпълнителен директор на МВФ от Родриго Рато в края на октомври.


Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...