МВФ занижи прогнозата си за икономическия ръст на САЩ

819
МВФ занижи прогнозата си за икономическия ръст на САЩ

Днес Международният валутен фонд (МВФ) занижи прогнозата си за икономическия растеж на САЩ и предупреди Вашингтон и задлъжнелите европейски държави, че си "играят с огъня" освен ако не предприемат незабавни мерки за намаляване на бюджетните си дефицити, информира Reuters.

Според МВФ БВП на САЩ ще нарасне с 2.5% през тази година и с 2.7% през 2012 г. В прогнозата си отреди два месеца фондът очакваше 2.8% и 2.9% ръст, респективно.

Прогнозите за останалите части от света са разнопосочни. От МВФ са малко по-оптимистично настроени по отношението на перспективите за растежа на Еврозоната, но според тях липсата на политическа воля за справяне с кризата и бюджетните проблеми в САЩ могат да породят голяма волатилност финансова в следващите месеци.

Опасенията около разпространяването на дълговата криза в Еврозоната доведоха до понижения на световните пазари в последните дни, като други уязвими страни като Ирландия и Португалия вече усещат натиск.

От МВФ завишават прогнозата си за икономическия ръст на еврозоната през 2011 до 2%, в сравнение с 1.6% преди това. За 2012 г. от фонда очакват ръст от 1.7%, което е почти без промяна в сравнение с предишната прогноза от 1.8%.

Прогнозата на МВФ за германска икономика, която е най-голямата в Европа, беше завишена до 3.2% в сравнение с 2.5% преди това. Икономическият ръст ще намалее до 2% през 2012 г., според фонда.

Прогнозите на МВФ за големите развиващи се икономики остават почти без промяна или са понижение. Очакванията за ръста на БВП на Китай (9.6%) остава същите, докато МВФ занижава прогнозата си за Бразилия до 4.1% растеж, в сравнение с 4.5% прогнозирани през април.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Apex
# 0
11:10 | 3 October 2012
It's a pleasure to find such rtaoainlity in an answer. Welcome to the debate.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg