Най-бързо застарява населението на страните от Източна Европа, включително България

1400
Най-бързо застарява населението на страните от Източна Европа, включително България

Най-бързо застарява населението в страните от Източна Европа и бившия Съветски съюз, включително България. Това се казва в разпространено днес проучване на Световната банка.

Към 2025 г. страните от региона ще са с "най-възрастно" население в света. Тогава над 20 на сто от българите ще са на възраст над 65 години, допълва БТА.

Средната възраст на населението на Европа ще нарасне от сегашните 38 години на 49 през 2050 г. В средата на века тя ще е с над 20 години по-висока от тази в Африка.

През 2050 г. страната с най-застаряващо население в света ще е Испания, плътно следвана от Италия и Австрия. Средната възраст на гражданите на трите държави ще е 54 години, като всеки втори испанец ще е над 55-годишен.

Темповете на остаряване на населението обаче ще са най-високи именно в Източна Европа. Между една пета и една четвърт от гражданите на девет страни от региона, от Азербайджан до Словакия, ще бъде на 65 или повече години. Населението на Източна Европа ще намалее през следващите две десетилетия с близо 24 милиона души, като само Русия ще загуби 17 милиона от сегашните си 145-те си милиона граждани.

Анализът стига до заключението, че макар този процес да протича в контекста на безпрецедентно слабо институционално развитие в региона, тези държави могат да избегнат острите икономически последици, ако ускорят икономическия си преход и предприемат реформи на пенсионните и здравните системи.

По-богатите и по-развити страни като Франция и Япония ще могат по-лесно посрещнат предизвикателствата на застаряването, отколкото държавите в Източна Европа и бившия Съветски съюз, отбелязва един от съавторите на доклада Аруп Банерджи.

В доклада се подчертава, че застаряването на населението не означава забавяне на икономическия растеж.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg