Най-доброто вино в целия свят идва от малко хълмче във Франция, наречено Монтраше

4444
Най-доброто вино в целия свят идва от малко хълмче във Франция, наречено Монтраше

На не повече от 10 км южно от Бон, в Кот Д'ор, един малък сив хълм е издигнал срамежливо главата си между две известни лозарски села - Шасан-Минтраше и Пюлини-Монтраше. Мястото се е превърнало в една от най-големите обработваеми земи на областта Бургон във Франция. Наричат я още хълм Монтраше или "оголеният връх".

Ако се чудите какво толкова се случва на този хълм, то нека кажа, че там се произвежда най-доброто вино в целия свят. Това е казал Томас Джеферсън, след като опитал вълшебната напитка, когато бил посланик на САЩ във Франция. В много заглавия от различни френски списания посочват, че Монтраше е едно наистина изключително вино.

Неговата история поставя началото си още през 13 век, когато цистерцианското абатство в Мезиер получава първите си лозови масиви в хълма наричан тогава Монтраша, а през 19 век вината в Монтраше добиват особено голяма популярност.

Най-великите поети и писатели на 19 век възпяват виното, получено от лозите на Монтраше.

Да вземем например Александър Дюма, който казвал за това вино, че то "винаги трябва да се пие на колене и с покрита глава" или пък Стендал, който бил силно изненадан от това, че една толкова малка планина, такава суха и грозна земя произвежда най-доброто вино в цял свят.

Но през тази епоха виното на Монтраше все още не е достигнало своя голям разцвет, споделя Жан-Клод Уалеранд, ръководител на асоциацията на ресторантьорите в Бургон. Той разказва, цитиран от френското издание Le Figaro.fr, че през 1921 година след съдебно дело в бургонския трибунал се решава съдбата за името на местността, която се бори за автономност и получава правото да се нарича просто Монтраше.

Що се отнася до цената на това уникално френско вино, то трябва да се каже, че късметлиите, които имат шанса да го опитат, могат да си приготвят средно около 300 евро за една малка бутилка. Представете си само - мястото, където се произвежда "вълшебният елексир" е по-малко от 8 хектара, ако трябва да бъдем точни - 7 хектара и 180 кв. м. През плодородните години, каквато е била 1999 например, се произвеждат 356 хектолитра вино, което е едва 47 000 бутилки за една година. Това е твърде малко, за да задоволи световното желание.

В Монтраше има най-малко 26 производители на вино и 18 собственици на лозови масиви. Многобройните лозари се измъчват постоянно, за да си спечелят привилегията да произвеждат този уникален нектар, както го наричат самите те.

"Успях да се договоря за една-две бъчви от по 225 литра с уникалното вино Монтраше, което не продавам за нищо на света, споделя Оливие Льофлев, собственик на известната търговска къща Пюлини-Монтраше. Цената на земите на това място е "митично висока", както обичат да се изразяват французите.

Последната сделка за покупка на земи в Монтраше е направена през 1993 година, когато земевладелец, собственик на замъка Пюлини, е купил обработена земя от 428 кв. м за 3.5 милиона франка (533 572 евро), спомня си Жан-Клод Уалеранд. Той се възмущава, че Морис Жиро, сегашният собственик на замъка Помар е готов да предложи само 1 милион евро за обработена земя в тази неповторима местност, произвеждаща най-доброто вино в целия свят.

Дегустацията на едно такова вино Монтраше е неповторим момент за щастливците, които имат шанса да го опитат. Това вино, направено с огромен финес и елегантност се отличава с аромат на мед и с изключително мек вкус, получен от невероятно плътна материя, която го прави да прилича на нектар.

Звучи парадоксално, но може да се каже, че Монтраше е таниново вино, въпреки че белите вина не съдържат танин. То е вино, което несъмнено знае как да покаже богатството си и нежните си аромати, пише още френското издание.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...