Най-големите грешници сред компаниите

3379
Най-големите грешници сред компаниите

Детски труд, замърсяване на околната среда, предизвикване на финансова криза - това са само няколко от "греховете", с които компаниите пълнят черните хроники на вестниците. Германският вестник "Файненшъл таймс Дойчланд" представя някои от концерните с лоша слава и предлага на читателите си възможност да гласуват за най-големия "грешник", съобщава БТА.

Glencore

Детски труд, замърсяване на околната среда, заобикаляне на данъчните закони - стандартни обвинения срещу миннодобивния гигант Glencore, който има славата на крайно затворена компания. Концернът редовно отрича, но рядко някой му вярва.

BP

Абревиатурата би трябвало да се разчита като "отвъд петрола" (на английски език - "Beyond Petroleum"), но компанията все още е един от синонимите за петрол и бензин. BP непрекъснато е въвличана в екологични катастрофи, подобни на станалата през 2010 година. Тогава експлозия на петролната платформа "Дийпоутър хърайзън" доведе до петролен разлив в Мексиканския залив. Концернът има подразделение за бензиностанции и поради тази причина привлича критики на фона на поскъпването на горивата. Срещу BP са отправяни и обвинения в нарушаване на човешките права.

Goldman Sachs

"Кракен", "Правителството Сакс" (Government Sach) - това са само някои от многобройните неласкави прозвища на инвестиционната банка. Goldman Sachsвсе по-често е критикувана - че е помогнала на Гърция да измами еврозоната или заради изказванията на главния изпълнителен директор Лойд Бланкфайн, че като банкер върши "Божието дело". Най-новият скандал е "мъпет- аферата". Бивш служител обвини банката, че вече всъщност не работи за клиентите, които биват осмивани като "мъпети". Някои банкери биха искали да мислят, че успехът се измерва с броя на враговете.Goldman Sachs има доста.

Foxconn

Най-големият в света производител на електронни стоки по поръчка на други компании все по-често попада в заглавията заради обвиненията в нечовешки условия на труд, които налага на работниците си. В началото на 2010 г. Foxconn предизвика силна враждебност, след като за кратко време няколко негови служители се самоубиха. Компанията разпрати писмо до работниците си, според което те писмено са поели задължение да не посягат на живота си.

Facebook

Първоначално доброволно, след това задължително - това е принципът при много нововъведения, които социалната мрежа предлага на потребителите. Концернът е обвиняван, че действа като "информационен октопод", който събира данни за потребителите и е равнодушен към правилата за защита на данните, въведени в различни държави.

Lidl

Ако се вярва на някои информации, да се работи за Lidl не е особено хубаво. Създаването на работнически структури се бави с години, а германският синдикат Ферди (Verdi) публикува "черна книга" за условията във веригата. Твърдеше се, например, че компанията шпионира служителите си с видеокамери и по тези обвинения през 2008 г. Lidl плати глоба от 1.5 милиона евро. Само година по-късно трябваше да се защитава срещу следващия скандал.

Apple

Никой друг световен концерн не успява така да вдъхновява клиентите си. Apple обаче има и друга страна - технологичният концерн е обвиняван в мания за контрол върху софтуера, както и в замърсяване на околната среда чрез употребяване на твърде много енергия. В САЩ Apple е критикуван, че въпреки огромните печалби почти не създава работни места.

McDonald's

Храните на McDonald's са оценявани като една от причините за наднорменото тегло. Компанията е обвинявана в съпричиняване на много заболявания, свързани с храненето. Редовно се появява и твърдението, че заради говедата, използвани за хамбургерите, се изсичат дъждовни гори.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg