Най-голямата икономика в света се готви за рецесия

2562
Най-голямата икономика в света се готви за рецесия

© Pexels.com

Най-дългата икономическа експанзия в модерната история на САЩ може скоро да приключи.

Поне така смятат американските финансови лидери.

Близо половината (48.1%) от финансовите директори в САЩ предричат, че американската икономика ще навлезе в рецесия до средата на следващата година, сочи проучване на Duke University, цитирано от CNN. 69% от анкетираните пък очакват рецесия до края на следващата 2020 г.  


Докладът повтаря изводите от преходни проучвания на Duke University, които сочеха, че десетгодишното възстановяване от глобалната финансова криза ще приключи през следващата година.

“Закъснели сме за една от тези прочистващи рецесии“, казва професора от Duke Джон Греъм. По думите му финансовите директори са по-уверени, че предстои рецесия поради актуалните икономически и политически сътресения, като търговската война между САЩ и Китай.

"Принудени от несигурността, компаниите могат да натиснат пауза, като задържат харчовете и спрат да наемат. Така те сами могат да станат причина за сбъдване на собственото си пророчество за бъдещето“, казва той.

Недостиг на квалифицирана работна ръка

През следващия месец икономическият растеж на САЩ ще стане най-продължителния в новата история на страната, изпреварвайки постижението от периода 1991-2001, който беше белязан от бурното развитие на интернет и глобализацията.

Безработицата се намира на 49-годишно дъно.

Но фона на това, бизнес лидерите се притесняват дали ще могат да продължат с политиката по наемане на персонал.

45% от анектираните финансови директори се притесняват най-вече от способността да назначават нови квалифицирани кадри. Това е лек спад, тъй като преди две тримесечия цели 53% от анкетираните бяха посочили именно това като най-голям повод за притеснение.

На фона на очаквания недостиг на квалифицирана работна ръка, финансовите директори искат по-либерална политика относно имигрантите.

Така например, 83% от анкетираните искат по-ускорена процесура за издаване на зелена карта, която да позволи на чуждестранни дипломирани студенти в сферата на науката, технологиите, инженерството и математиката да работят в САЩ.

Търговска война

Сред другите основни притеснения попада и правителсвената политика на САЩ спрямо търговските й партньори.

"Протекционистката търговска политика на САЩ е ключов риск за засилване на търговския диспут между САЩ и Китай“, пише Люис Александър, главен икономист за САЩ в Nomura.

Nomura прогнозира, че американският икономически растеж ще се забави до 1.6% през 2020 г., което е рязък спад спрямо ръст от 2.6% през миналата година.

Има около 60% шанс до края на следващата година САЩ да навлезе в рецесия, според анкета на National Association for Business Economics.

Повечето икономисти смятат, че протекционистката търговска политика е водещ риск за щатската икономика.

Федерален резерв

Щатската икономика е издръжлива на политически и икономически сътресения.

Тя се справи с понижаването на кредитния рейтинг на страната през 2011 г., със забавянето на китайската икономика през 2015 г. и с референдума за брекзит през 2016 г.

На фона на настоящите опасения, нищо чудно президентът на САЩ Доналд Тръмп да даде заден във войната на мита с Китай. Точно това се случи миналата седмица, след като Тръмп се отказа от заплахите си да наложи наказателни мита на Мексико.

Независимо какво ще се случи с търговските спорове, Федералният резерв на САЩ ще продължи с опитите си да поддържа икономиката в здравословно състояние. Анализаторите от Wall Street смятат, че централната банка на САЩ скоро ще понижи лихвите - навярно няколко пъти, за да стимулира растеж.

"Ще действаме уместно, за да подкрепим експанзията“, каза председателят на Фед Джером Пауъл през миналата седмица.

Оптимизъм

Все пак анкетата на Duke демонстрира лек оптимизъм, тъй като в изданието й от декември миналата година цели 82% от анкетираните финансови директори очакват резесия през 2020 г. В настоящия й вариант този дял спада до 69%.

Едва 20% от анкетираните финансови директори през юни изразяват по-висок оптимизъм за щатската икономика спрямо преходното тримесечие, докато 40% имат по-песимистични очаквания.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg