Нов неуспешен щурм на Уолстрийт към позитивната територия

679
Нов неуспешен щурм на Уолстрийт към позитивната територия

Щатскят фондов пазар отново опита да изплува, и отново бе потопен от проточилата се гръцка трагедия. Немският канцлер Ангела Меркел опита да успокои духовете, като заяви, че Германия е решена да запази целостта на монетарния съюз. Изказването й обаче трудно ще потуши страховете, особено след като президентът Каролос Папуляс предупреди, че гърците масово теглят депозитите си, което застрашава и без това нестабилната банкова система в страната.

Доклади, предполагащи, че Европейската централна банка ще прекрати операциите с някои гръцки банки само допринесоха за песимизма.

В САЩ, нова серия позитивни икономически новини почти успя да разсее европейските облаци и в крайна сметка поне ограничи загубите за деня.

След рекордно силното представяне на индекса, следящ очакванията на жилищните строители във вторник, ден по-късно секторът представи нова приятна изненада – броят на новозапочнатите домове се покачи с 2.6% през април на месечна база. За съжаление обаче, издадените разрешителни за строеж намаляват, което загатва за бъдещо охлаждане на бранша.

Отделно, индустриалната продукция успя да надскочи почти двойно очакванията на анализаторите, покачвайки се с 1.1% за изминалия месец – най-значителният ръст от декември 2010 г. насам.

На фона на завладялата пазарите несигурност, оптимистите затаиха дъх преди публикуването на протоколите от последната среща на Федералния резерв. Централните банкери обаче не предложиха нищо ново, като повториха вече познатата формула, че са готови да предприемат мерки за стимулиране на икономиката, ако това се наложи, без да се ангажират с конкретни обещания.

На корпоративния фронт, General Electric подкрепиха сините чипове, като се покачиха с 3.26% до $19. Инвеститорите аплодираха новината, че финансовото подразделение на дружеството, GE Capital, ще възобнови изплащането на дивиденти на компанията-майка. Отделно, конгломератът обяви, че ще придобие австралийския производител на минна техника Industrea, както и конкурента им Fairchild International.

Автомобилният сектор също се нареди сред фаворитите за деня, след като Berkshire Hathaway Inc. на Уорън Бъфет разкри, че притежава 10 млн. акции от General Motors, а Goldman Sachs Group Inc. коментираха, че индустрията разполага със „значителен” потенциал. General Motors се покатериха с 2.29% до $21.91, а най-големият щатски производител на автомобилни гуми Goodyear Tire & Rubber Co. скочи с 4.9% до $10.69.

Legg Mason Inc. бяха най-силно представилата се позиция от S&P 500, с повишение от 7.5% до $24.05. Финансовият мениджър обяви плана си да емитира дългови книжа, за да закупи обратно бонове за $1.25 млрд., държани от KKR & Co.

Разочарованията на пазара обаче продължават да надделяват над приятните изненади, като осем от десет индустрии, включени в S&P 500, приключиха на червено, поведени надолу от финансите и производителите на суровини, със средна загуба за деня от над 1.1%. Компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от икономическия ръст, също загубиха благоволението на Уолстрийт, като Morgan Stanley Cyclical Index се понижи с едно на сто. Най-големият щатски производител на алуминий Alcoa падна с 2.5% до $8.49. Книжата на Bank of America поевтиняха с 2.6% до $7.11, а на JPMorgan – с 2.2 на сто до $35.46.

J.C. Penney се сринаха с 20 на сто до $26.75 след като търговската верига завърши първото тримесечие на загуба, а продажбите останаха под очакванията на анализатори. Abercrombie & Fitch Co. удариха най-ниското си ниво от октомври 2010 г. насам, като се гмурнаха с 13% до $39.50. Операторът на едноименните магазини и марката Hollister също разочарова Уолстрийт със счетоводния си отчет за първото тримесечие и предупреди, че цялата фискална година ще бъде накърнена от слабото потребление в Европа.

Staples Inc. загубиха 5.7% до $13.91 след като веригата магазини за офис консумативи обяви продажби за тримесечието от $6.1 млрд., при прогнози за $6.19 млрд.

Google напреднаха с 2.92% до $628.93, а Oracle се понижиха с 1.3% до $26.72, след като на изслушването относно патентия им спор съдията засипа адвокатите на Oracle с трудни въпроси.

От технологичните гиганти, Microsoft Corp. също направи крачка назад, от 1.03% до $29.90.

В сряда, Dow Jones Industrial Average загуби още 33.45 пункта, или 0.26%, за да затвори на най-ниското си ниво за деня, от 12,598.55. От началото на месеца, сините чипове са се стопили с 4.7% до четири месечен минимум. Standard Poor's 500 падна дори по-сериозно, с 5.86 пункта, или 0.44%, до 1,324.80, а технологично ориентираният Nasdaq Composite се понижи с 19.72 пункта, или 0.68%, до 2,874.04. Около 7.6 млрд. акции смениха притежателя си на пода на щатските борси, или с 15% под среднодневния обем на търговия за последните три месеца.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояние и в резултат на направените инвестиции могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg