Новите сметки за търговия с акции в Китай най-малко от два месеца насам

572
Новите сметки за търговия с акции в Китай най-малко от два месеца насам

Спадът на китайските индекси охлади откриването на нови индивидуални сметки от китайските граждани, с което бе изпълнена частично правителствената цел на повишения данък върху оборота при търговия с акции.

На 4 юни са били открити и най-малко индивидуални сметки за търговия с акции от два месеца насам. Броят им е възлязъл на 240 485, или най-малко от 11 април насам, по данни на китайския депозитарен орган.

Пикът на откриване на сметки е бил постигнат на 30 април, когато в страната са били открити нови 1.08 млн. сметки.

Спадът на индекса CSI 300 обаче се прекъсна, като индексът регистрира повишение днес от 1.6%, след като по-рано през деня се понижи с 2.3%.

Индексът е с 11% под постигнатото си рекордно високо ниво на затваряне на 29 май при ниво от 4 168.29 пункта.

Спадът му доведе до намаляване на пазарната капитализация на включените в индекса компании от значителните 300 млрд. долара, голяма част от които са загуби за обикновените китайци, търгуващи на борсата подобно на "рулетка".

Въпреки понижението на индекса CSI 300 от последните седмици обаче, той все още е регистрирал повишение от значителните 81% от началото на годината, след като нарасна над два пъти през изминалата година.

Спадът на китайските индекси стана реалност, на фона на предупрежденията, дошли от много анализатори за твърде бързото повишение на китайските индекси, а повод за корективното му поевтиняване бе увеличаването на данъка върху оборота при търговия с акции от 0.1% на 0.3% от страна на правителството.

Много анализатори са на мнение, че по-нататъшните рестриктивни действия от страна на правителството в могат и да продължат, което да доведе и до по-нататъшни спадове.

Средствата на индивидуалните инвеститори в Китай допринасят за около 60% от оборота на китайската борса.

Общият обем на индивидуални сметки възлиза на значителните 102.5 млн. броя, от които около 24 млн. са били открити през настоящата година, което прави среднодневно разкрити около 300 000 сметки за последните три месеца.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg