Ню Йорк може да загуби до 165 000 работни места

575
Ню Йорк може да загуби до 165 000 работни места

Ню Йорк може да загуби до 165 000 работни места, включително 35 000 във финансовата индустрия, с разрастването на кредитната криза в икономика, смята Уилям Томпсън, който отговаря за финансите на града, информира Bloomberg.

Прогнозата, включена в колонката, която Томпсън публикува на уебсайта си, представлява ръст от 80 000 души в сравнение с предходната, направена през юли, когато той прогнозира и загуба на 25 000 работни места в сферата на финансовите услуги.

Уолстрийт, който допринесе за 9% от данъчните приходи на Ню Йорк през 2007 г., е притиснат от световната финансова криза, довела до фалита на базираните в Ню Йорк Lehman Brothers Holdings Inc, Merrill Lynch & Co. и Bear Stearns Cos.

Икономистите от банката на Федералния резерв в Ню Йорк смятат, че високоплатените позиции от финансовата индустрия имат мултипликационен ефект. Всяко загубено работно място в сферата на търговията с ценни книжа може да доведе до съкращаването на още трима души в град и в щата, според Томас ди Наполи, който отговаря за финансите на щата Ню Йорк.

Загубите сред фирмите на Уолстрийт ще бъдат толкова големи тази година, че много от тях няма да се налага да плащат данъци за години напред каза кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. Миналият месец той нареди на всички градски агенции да намалят бюджетите си с 2.5% тази година и с 5% следващата година, когато се очаква бюджетен дефицит в размер най-малко на 2.3 млрд. долара.

Търговията с ценни книжа съставлява около 2.3% от всички работни места в щата и 13.6% от заплащането. В града, тези позиции съставляват 5% от общия брой и 23% от заплащането.

Прогнозите на Томпсън съвпадат с тези на бюджетния отдел на щата Ню Йорк, който предвижда загубата на 40 000 работни места във финансовата индустрия.

Сумата на данъците върху доходите събирани от щата тази година може да намалее с 950 млн. долара вследствие на по-малкия брой работни места на Уолстрийт и по-малките бонуси. Очаква се бонусите на Уолстрийт да паднат с 43%, до 27.5 млрд. долара, което ще е най-малката сума от 2004 г. насам.

Томпсън, който е Демократ, е заявявал, че има намерение да се кандидатира за кмет следващата година. Блумбърг, чиито втори мандат изтича следващата година, търси начини да промени закона, което да му позволи да се кандидатира за преизбиране.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...