OLAF: Мошениците в ЕС станаха повече

686
OLAF: Мошениците в ЕС станаха повече

Загубите в бюджета на ЕС от различни финансови машинации през 2007 г. се оценяват на 1.6 млрд. евро, се казва в доклад на OLAF. Броят на измамите се е увеличил двойно спрямо 2002 г.

През 2007 г. са засечени 886 случая на финансови злоупотреби, като на първо място са тези със средства за щаб-квартирите на ЕС, а на второ място- със земеделските субсидии.

Най-голям брой злоупотреби с бюджетни пари на ЕС са регистрирани в Белгия-59. Данните се обясняват с това, че именно в Брюксел са съсредоточени основните институции и финансови потоци от ЕС.

На второ място е традиционно корумпираната Италия, в която са регистрирани 51 случая, а челната тройка в отрицателната статистика завършва с Гърция с 29 дела за злоупотреби по европейските фондове.

България и Румъния, които през изминалата седмица бяха обявени за едва ли не най-корумпираните държави в ЕС, се оказват в средата на списъка съответно с 15 и 20 дела.

В доклада на OLAF се посочва, че 17% от случаите са свързани с европейските пари, отделени за институциите, в 9%- корумпираните чиновници се насочват към помощите за земеделие, а на трето място за злоупотребите с европейските помощи за развиващите се страни.

Контролът над бюджетните средства беше значително укрепен след присъединяването на България и Румъния в ЕС, се казва в коментар на RBC Daily за доклада. Двете страни се считат за неблагонадеждни заради липсата на строги санкции срещу този тип престъпления.

Практиката обаче показва, че европейските пари се крадат по-често от тези, които ги разпределят, отколкото от тези, за които са предназначени.

Например едно от започналите тази година дела е за търг за доставка на охранителни системи и техника за нуждите на Европейската комисия. Случаят нашумя, тъй като във връзка с него за първи път в историята беше извършен обиск в самата централа на Европейската комисия в Брюксел.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg