OLAF: Мошениците в ЕС станаха повече

705
OLAF: Мошениците в ЕС станаха повече

Загубите в бюджета на ЕС от различни финансови машинации през 2007 г. се оценяват на 1.6 млрд. евро, се казва в доклад на OLAF. Броят на измамите се е увеличил двойно спрямо 2002 г.

През 2007 г. са засечени 886 случая на финансови злоупотреби, като на първо място са тези със средства за щаб-квартирите на ЕС, а на второ място- със земеделските субсидии.

Най-голям брой злоупотреби с бюджетни пари на ЕС са регистрирани в Белгия-59. Данните се обясняват с това, че именно в Брюксел са съсредоточени основните институции и финансови потоци от ЕС.

На второ място е традиционно корумпираната Италия, в която са регистрирани 51 случая, а челната тройка в отрицателната статистика завършва с Гърция с 29 дела за злоупотреби по европейските фондове.

България и Румъния, които през изминалата седмица бяха обявени за едва ли не най-корумпираните държави в ЕС, се оказват в средата на списъка съответно с 15 и 20 дела.

В доклада на OLAF се посочва, че 17% от случаите са свързани с европейските пари, отделени за институциите, в 9%- корумпираните чиновници се насочват към помощите за земеделие, а на трето място за злоупотребите с европейските помощи за развиващите се страни.

Контролът над бюджетните средства беше значително укрепен след присъединяването на България и Румъния в ЕС, се казва в коментар на RBC Daily за доклада. Двете страни се считат за неблагонадеждни заради липсата на строги санкции срещу този тип престъпления.

Практиката обаче показва, че европейските пари се крадат по-често от тези, които ги разпределят, отколкото от тези, за които са предназначени.

Например едно от започналите тази година дела е за търг за доставка на охранителни системи и техника за нуждите на Европейската комисия. Случаят нашумя, тъй като във връзка с него за първи път в историята беше извършен обиск в самата централа на Европейската комисия в Брюксел.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...