Откъде води своето начало популярният символ Окото на провидението?

2652
Откъде води своето начало популярният символ Окото на провидението?

© Profit.bg

Конспиративните теории изобилстват, когато става въпрос за загадъчни символи и скрити визуални знаци.

„Окото на провидението“ - изображение на око, което се намира в триъгълник, е един от тези символи, който е свързан с Масонството, но и с Илюминатите - тайно елитно общество, което се опитва да наложи контрол над случващото се по света.

„Окото на провидението“ е лакмус за почитателите на теориите на конспирациите, защото до голяма степен е скрито на едно много явно място: то не само, че присъства на безброй църкви и масонски сгради по цял свят, но също така е на гърба на банкнотата от 1 американски долар, както и на държавния печат на САЩ.

Всъщност, това е необичаен и откровено странен избор за държавен символ. Безплътното око създава силно усещането за един любопитен и авторитарен Биг Брадър. В комбинация с пирамидата под него, вече имаме емблеми, които предполагат един древен и езотеричен култ.

И така, къде се крие произходът на „Окото на провидението“, защо вълнува хората толкова много и защо често се свърза с Масонството и Илюминатите?


Първоначално „Окото на провидението“ е християнски символ, а най-ранните примери за използването му могат да бъдат видени в религиозни форми на изкуството от Ренесанса за олицетворяването на Господ, пише BBC.

Друг източник на изображението е книга с емблеми на име Iconologia, издадена през 1593 г. В последващи издание „окото на провидението“ е включено като атрибут на олицетворението на „Бoжественото провидение“ или Божието благоволение.

Както предполага и името на символа от ранния период на използването му, той е създаден като признак на състрадателното Бoжие бдение над човечеството.

Надграждане на миналото

Никой със сигурност не знае кой е автор на символа, но който и да е, се е позовавал на съществували преди това религиозни мотиви. Триъгълникът е отдавнашен символ на Светата Троица – Отецът, Синът и Светият дух. В минали векове Господ дори е изобразяван с триъгълен ореол.

Слънчевите лъчи, които често могат да бъдат видени да излизат от символа, също са съществували преди това като знак на Божието сияние в християнската иконография. Какъв обаче е произходът на това зловещо, безплътно око? Бог е изобразяван по множество тайни начини преди - като ръка, която се подава от облак, но не и като око.

Може да се каже, че око, представено само по себе си, оказва своето присъщо психологическо въздействие, показвайки авторитет и предполагайки съзнателна бдителност за зрителя.

Има обаче по-задълбочена история на окото като символ – тя ни отвежда до най-ранните религии. В третото хилядолетие преди Христа шумерите придавали святост на определени скулптури, като увеличавали прекалено много очите им, за да засилят усещането за послушна бдителност.

Те дори организирали церемонии, по време на които „съживявали“ скулптурите, като „отваряли“ очите им. Древните египтяни обаче са авторите на отделеното око като мотив: например чифт очи, нарисувани на ковчег, които позволявали на починалия да вижда в задгробния живот. Един от най-известните от всички египетски символи е Окото на Хор.

Тайни на древните египтяни, които няма да намерите в учебниците по историяКакво знаем за древните египтяни? Те са изобретили хартия, мумифицирали са фараоните си и са построили мистериозни пирамиди, чиито тайни все още не са разкрити

Този мотив, всъщност, е смесица от човешко око и око на сокол. Според древноегипетската митология очите на краля-Бог Хор (често изобразяван като сокол или с глава на сокол) били извадени по време на битка с неговия чичо Сет. С помощта на Тот, последният успял да излекува очите си. По тази причина Окото на Хор е предпазващ символ, често използван като амулет.

Този и други египетски йероглифи повлияли на европейската иконография през Ренесанса. По онова време учените и творците били очаровани от египетското писмо, но не го разбирали напълно и опитите за преводи били пълни с неточности.Един от най-известните се появява в роман от 1499 г. на име „Мечтата за Полифило“, където преводът на египетския символ на едното око е „Бог“.

Изгубени в превода

Погрешното разбиране на египетските йероглифи, за които се смятало, че са като загадки, които имат много значения, оказва огромно въздействие върху изкуството в Европа.

Когато излизат речници със символи, като Emblemata през 1531 г., а по-късно и Iconologia, акцентът е върху загадъчни, често сложни визуални символи, като читателят е въвлечен в разгадаването им и създаването на значение.

В резултат на това мотив, като „Окото на провидението“, е целенасочено езотеричен на външен вид. Това е символ, създаден почти целенасочено, за да бъде тълкуван отново и може би дори тълкуван погрешно.

Това става факт в края на 18-и век. Три ключови примера от този период демонстрират нарастващото разнообразие в символиката на „Окото на провидението“.

В постреволюционна Франция „Окото на провидението“ е поставено на Декларацията за човешките права от Жан-Жак Франсоа льо Барбие от 1789 г. В този случай то се превръща в инструмент на бащиния разум, който бди над новата егалитарна нация.

Във Великобритания през 1794 г. Джереми Бентам поръчва на архитект да проектира лого за неговия революционен нов затвор Паноптикон, който щял да позволява постоянно наблюдение на всяка килия.

Създаденият дизайн включвал „Окото на провидението“, този път като символ на нетрепващото око на справедливостта на съдебната власт, заобиколен от думи, като Милост, Справедливост и Бдителност.

Няколко години по-късно - през 1782 г., е представен новият държавен печат на САЩ. Томас Джеферсън, Бенджамин Франклин и Джон Адамс предлагат свои версии за дизайн на печата, но Чарлз Томсън, в комбинация с млад адвокат и творец на име Уилям Барсън, дава идеята за пирамидата и „Окото на провидението“.

Недовършената пирамида символизирала “сила и издръжливост”, като 13-те нива представлявали първите 13 американски щата. „Окото на провидението“, подобно на другите два примера във Великобритания и Франция от същия период, е конвенционален символ за състрадателния надзор на Бог над тази прохождаща нация. В нито един от тези примери няма участие на Масонството при избора на символ.

Какво може да се каже за Илюминатите? Подробностите около началните години на първоначалното тайно общество, основано в Бавария през 1776 г. и разпуснато през 1787 г., са относително неясни.

Не е ясно колко важни са били визуалните символи за оригиналния Орден на илюминатите. Вярно е, че Илюминатите са били вдъхновени от идеите за Масонството, което спорадично използвало „Окото на провидението“ като символ на Господ, по подобие на много други църкви по онова време.

Широка употреба на „Окото на провидението“ от страна на Масоните обаче не е на лице поне до края на 18-и век, не и преди Бентъм, Ла Барбие и Бартън да са го използвали за своите цели.

За съжаление, за почитателите на конспиративните теории „Окото на провидението“ на банкнотата от 1 долар ни казва много повече за естетиката от края на 18-и век, отколкото за влиянието на тайните елити.

В днешно време Мадона, Джей Зи и Кание Уест са обвинявани, че използват символи на Илюминатите, в това число и „Окото на провидението“. Многократната употреба на този символ обаче е доказателство не за съгласувана конспирация, а за непреходното великолепие на неговия дизайн.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg