Отпускът по бащинство на министър раздели Япония

1183
Отпускът по бащинство на министър раздели Япония

© YouTube.com

Решението на японски политик да излезе в отпуск по бащинство беше обявено за сериозно постижение за една култура, която страда от дълбоко вкорененото неравенство между половете и дългите работни часове.

Министърът на околната среда на Япония Шинджиро Коидзуми обяви вчера, че ще излезе в двуседмичен отпуск, разпределен в период от три месеца, след раждането на първото му дете по-късно през месеца.

38-годишният Коидзуми, който дори е считан за евентуален бъдещ премиер, заяви, че предприетият от него ход ще насърчи и други бащи да си вземат отпуск, за да се грижат за своите семейства.


“Надявам се, че с вземането на моя отпуск по бащинство ще променя начина на работа и всеки в министерството на околната среда ще може лесно и без колебания да си взема отпуск за полагането на грижи за децата си,” е казал Коидзуми по време на среща със своите служители.

Япония може да се похвали с едни от най-щедрите условия по отпуск за бащинство в света. И мъжете, и жените могат да си вземат до една година частично платен отпуск или повече, ако на местно ниво няма държавно учреждение за детски грижи.

Въпреки това процентът на мъжете, които вземат отпуск по бащинство, е изключително нисък. Според официалните данни малко над 6% от бащите, които са имали право на отпуск по бащинство в частния сектор, през 2018 г. са се възползвали спрямо 82% от жените.

Процентът е малко по-висок при бащите в публичния сектор, където 21% са се възползвали, но въпреки това е доста по-нисък, в сравнение с други големи икономики, като Великобритания и Бразилия.

За това разминаване се смята, че основна роля играят дълбоко вкоренените културни норми. Едни от най-дългите работни часове в света са именно в Япония - феномен, който се смята, че засяга основно мъжете, които съставляват много по-голяма част от работната сила.

Междувременно традиционното разпределение на задълженията по полове означава, че жените продължават да поемат по-голямата част от отговорността за детските грижи.

Това е нещо, което премиерът Шиндзо Абе се опитва да промени с програмата си за увеличаване на заетостта сред жените.

Общественото мнение към бащинството се променя в Япония, като младите модерни бащи избират да играят все по-голяма роля в полагането на грижи за децата.

Скептици обаче твърдят, че ще е необходимо много повече от предприетия от Коидзуми ход, за да се стигне до промени.

Политикът, който е син на бившия премиер Джуничиро Коидзуми, се сблъска със сериозна съпротива от най-високите нива на управление, когато обяви през миналата година, че планира да подкрепи съпругата си след раждането на тяхното дете.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg