Пакистанската централна банка: Карантината е лукс за богатите

731
Пакистанската централна банка: Карантината е лукс за богатите

© Pixabay

Пандемията от COVID-19 е преди всичко здравна криза и докато тя не бъде овладяна, предизвиканите от нея икономически проблеми най-вероятно ще продължат. Това коментира пред CNBC управителят на централната банка на Пакистан Реза Бакир.

До този момент в Пакистан са регистрирани 213 000 случая на заразени с коронавирус, от които 4 400 са починали.

"Притеснени сме, защото на първо място това е здравна криза. Трябва периодично да си го напомняме. Едва на второ място тя се превръща в икономическа. Но докато не бъдат разрешени здравните проблеми, икономическите ще продължат да съществуват", смята Бакир.


Правителството на премиера Имран Кан вдигна продължилата два месеца карантина в началото на май, тъй като блокирането на икономиката предизвика масова безработица и доведе до мизерия милиони хора в страната. След облекчаването на противоепидемичните мерки обаче новите случаи на COVID-19 започнаха да се увеличават.

Засега управляващите се опитват да контролират разпространението в клъстърите на заболяването, където са съсредоточени основната част от новозаразените.

Според Реза Бакир тоталната карантина е лукс, който само богатите държави могат да си позволят.

"За държави като Пакистан изборът между това да умреш от коронавируса или от глад е много реален", казва управителят на централната банка.

В страната има много работници, които взимат дневни надници. За тях карантината означава отнемане на всички източници на доходи. Повечето от тях не разполагат с никакви спестявания, което на практика ги обрича на глад и мизерия.

Реза Бакир напомня, че Пакистан няма необходимите държавни ресурси за подкрепа на икономиката, които да ѝ помогнат да премине по-леко през кризата, предизвикана от коронавируса. Имайки предвид високите равнища на държавния дълг, правителството няма много опции за допълнително увеличаване на държавните разходи.

От гледна точка на монетарната политика, според Бакир до този момент централната банка е "инжектирала" над 7 милиарда долара, или около 2.5% от БВП, под формата на ликвидна подкрепа за домакинствата и бизнеса.

Миналата седмица институцията рязко намали и основния лихвен процент с цели 100 базисни пункта - до ниво от 7%. От март досега той беше понижен с общо 625 базисни пункта. Спопред управителя на централната банка това движение е в унисон и с движението на инфлацията, която намаля от 14% на годишна база през януари до около 8% към момента.

По думите му Пакистан има три ключови предимства, на които трябва да се опре при справянето с кризата. Първото е, че още преди пандемията страната беше започнала да подобрява икономическите си показатели и да свива дефицита по текущата си сметка.

На второ място, правителството и централната банка спазват разумна фискална и монетарна политика, а на трето - Пакистан може да разчитана подкрепата на международните институции, в лицето на Международния валутен фонд и Световната банка, за ликвидна подкрепа.

Според Реза Бакир стратегията за налагане на частична карантина само на местата, където има големи клъстъри на заразяване, засега работи добре и ще позволи да бъдат ограничени щетите за пакистанската икономика. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg