Папаризов настоя за засилване защитата правата на потребителите на енергия

485
Папаризов настоя за засилване защитата правата на потребителите на енергия

Българският евродепутат от Групата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Атанас Папаризов настоя за засилване защитата правата на потребителите на енергия по време дебатите за "Европейска харта за правата на потребителите на електроенергия" в Комисията по промишленост, изследвания и енергетика към ЕП.

В качеството си на докладчик в сянка по въпросите на сигурността на газопреносните мрежи към Третия енергиен пакет Атанас Папаризов подкрепи приемането на положително становище на Комисията по доклада на депутата от ПЕС Миа Де Витс към създаване на "Европейска харта за правата на потребителите на енергия".

В изказването си българският евродепутат отбеляза, че с приемането на Третия енергиен пакет, що се отнася преноса на газ и електроенергия, тези права ще бъдат засилени.

Атанас Папаризов изрази становището, че "е необходимо не толкова ново законодателство, колкото мерки за ефективно прилагане на действащите норми".

"Поради монополния характер на пазара на електроенергия е много важно националните регулатори да получат допълнителни правомощия по защитата на потребителите, т. к. именно те са основният орган, който е призван да действа в техен интерес", подчерта българският евродепутат.

Атанас Папаризов настоя още в доклада ясно да бъде записано, че трябва да се гарантират доставките на енергия за хората с ниски доходи в условията на непрекъснато увеличаване на цените.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg