Петролът с нов рекорд над 101 долара за барел

640
Петролът с нов рекорд над 101 долара за барел

Фючърсите на суровия петрол достигнаха нова рекордна стойност вчера при ниво над 101 долара за барел с доставка през април, като впоследствие суровината върна отново част от спечеленото и се търгува трайно на нива около 100 долара за барел.

Причина за рекордното поскъпване на петрола бяха намалените от страна на Фед прогнози за ръста на най-голямата световна икономика - щатската, което накара инвеститорите да очакват по-нататъшни понижения на краткосрочните лихви в САЩ.

Вчера по време на търговията си на щатските пазари фючърсите на суровия петрол с доставка през април завършиха деня с повишение от 1.04 долара, до ниво от 100.74 долара за барел, което бе и най-високото в историята на суровината затваряне. Моментно през деня те регистрираха най-висока стойност от 101.32 долара за барел.

Инвеститорите предпочитат петрола като застраховане срещу растящата инфлация в страната и на фона на перспективите за намаляване на лихвите. Черното злато е и предпочитана инвестиционна алтернатива пред акциите.

Слабостта на щатската валута спрямо останалите основни валути, както и очакванията за по-нататъшното й понижение, са други причини, които насочват към инвестиции в ценната суровина.

Като противовес на инвеститорските очаквания се явяват коментарите на специалистите, че наблюдаваното поскъпване в цената на петрола не се предопределя от фундаментални фактори, като търсене и предлагане.

Това може да доведе до спад в цената през следващите няколко месеца, когато традиционно потреблението на петрол и петролни продукти се понижава със затоплянето на времето.

Друга причина за силното поскъпване на петрола се явяват очакванията на пазара, че страните от ОПЕК могат да прибегнат до евентуално ограничаване на производството си на следващата си среща, която ще се проведе на 5 март във Виена.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg