Петролът се задържа малко над 81 долара за барел

712
Петролът се задържа малко над 81 долара за барел

Цената на суровия петрол не се промени особено и се задържа малко над 81 долара за барел, след изнесения от Американското министерство доклад за неочакван спад в запасите на горива в страната миналата седмица.

Според доклад от 3 октомври, запасите от бензин са намалели с 41 000 барела, а тези на дестилатите (към тази категория спада и отоплителното гориво) с 1.17 млн барела. Анализатори очакват цените да се повишат, а според метеоролози има опасност от урагани в Атлантическия океан през октомври и ноември, което също може да окаже влияние.

В електронната търговия след приключването на редовната сесия в Ню Йорк, цената на суровия петрол с доставка през ноември бе 81.24 долара, което е понижение от 20 цента. Вчера контрактът се повиши с 1.50 долара (1.9%), до 81.44 долара. В момента цените са с 36% по-високи от миналата година. На 20 септември фючърсите достигнаха 83.90 долара за барел, което е най-високото ниво от 1983 г., когато започва търговията с контракт.

Вчера в Ню Йорк бензинът с доставка ноември се повиши с 5.63 цента, или 2.8%, до 2.0522 долара за галон. След приключване на сесията контрактът се търгуваше на 2.0548 долара. Цената на фючърсите в момента е с 33% по-висока, в сравнение със същия период миналата година.

Според доклад на Investec Bank Australia Ltd, вчерашното покачване на цената на суровия петрол, което е първото от пет сесии насам след като цената бе паднала до под 79 долара за барел, би могло да се дължи на активно купуване от страна на спекулиращи фондове.

Отоплителното гориво за доставка през ноември вчера се покачи с 5.26 цента (2.4%), до 2.2313 за галон. В търговията след приключване на сесията цената бе 2.2285 долара.

Вчера Merrill Lynch & Co коригираха прогнозата си за четвъртото тримесечие с +19%, до 80 долара за барел, като цитираха ОПЕК, според които съществува недостиг на запаси от суровината.

Държавите от ОПЕК са повишили продукцията си с 0.9% през септември, след като на срещата си във Виена си поставиха нови стандарти за продуктивност. Миналия месец продукцията на групата бе средно 30.615 млн. барела на ден, което е с 270 000 барела повече от август.

Според проучване на Bloomberg има вероятност цените да паднат до 12 октомври.

Вчера цените се понижиха, след като Министерството на енергетиката на САЩ обяви, че запасите от суров петрол на страната са се повишили с 1.14 млн. барела в седмицата до 28 септември, което бе в контраст със спада от 550 000 барела, прогнозиран от Bloomberg.

Анализаторите очакват, че още щатски рафинерии ще бъдат затворени през октомври.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg