Петролът завършва седмицата над 95 долара за барел след волатилна търговия

902
Петролът завършва седмицата над 95 долара за барел след волатилна търговия

Фючърсите на суровия петрол отбелязаха повишение в последния си ден на търговия на щатските пазари в резултат на спекулациите, че страните от ОПЕК са изгубили контрола над цената на суровината.

В петъчния ден ценната суровина приключи с повишение от 1.67 долара, или 1.8% до ниво от 95.10 долара за барел, в една седмица на силно волатилна търговия за ценната суривана.

По-активно търгуваните януарски фючърси на петрола регистрираха повишение от 1.77 долара, или 1.9% до ниво от 93.84 долара за барел.

На 7 ноември цената на суровия петрол регистрира най-високата си в историята стойност при ниво от 98.62 долара за барел, което бе последвано от корективен спад в резултат на прибиране на печалби от страна на инвеститорите.

От началото на годината ценната суровина е поскъпнала със значителните 69%, което повишава опасенията за забавяне на световноикономическия ръст.

Повишението в цената на петрола в петъчния ден до голяма степен се преодпредели от изказванията на енергийния министър на Венецуела, че ОПЕК не може да направи нищо за цените, което доведе до опасения на пазара за "изтърване" на цената на петрола. Той добави още, че в скоро време цената на петрола може и да достигне 100 долара за барел.

Подобни изказвания дойдоха и от финансовата група MF Global Ltd. Според изпълнителният й директор страните от ОПЕК могат единствено да влошат ситуацията на петролните пазари, чрез провеждането на рестриктивна политика по отношение на производството си, но трудно биха въздействали в посока на понижение с повишение на производството си.

За изминалата вече седмицата цената на суровия петрол е регистрирала понижение от 1.3%, което бе второто седмично понижение за петрола от август месец насам.

Следващата среща на страните от ОПЕК, на която ще бъде дискутирана политиката на картела относно производствените й ограничения е на 5 декември.

Според пазарни наблюдатели обаче, страните, които и към момента произвеждат над производствените си квоти нямат достатъчно производствен капацитет, за да повишат предлагането на суровината в реално изражение.

Не особено положителни бяха и изнесените по-рано през седмицата данни за запасите на петрол в най-големия му световен потребител - САЩ, като те отчетоха спад за изминалата седмица от 3 млн. барела, което значително превиши средните очаквания на анализаторите за намаляването им с едва 300 000 барела.

Допълнително в подкрепа на цената на петрола се явява и продължаващото поевтиняване на щатската спрямо останалите основни валути, в която се изразява петрола.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg