По схемата „два през два” работни дни, три седмици в годината се работи без пари

421
По схемата „два през два” работни дни, три седмици в годината се работи без пари

Международната организация по труда е анализирала ситуацията със спазването на трудовото право в 50 държави. В много случаи служителите работят извънредно. На опитите да се съкрати работния ден пречат работодателите и ниските заплати, които карат служителите да работят извънредно за повече пари. Работниците по-скоро не вярват във възможността да получат реална помощ от профсъюзите.

Стандартът за 48-часова работна седмица бе утвърден от МОТ преди почти 100 години. Обаче тъй като в повечето държави е въведен стандарт за пет-дневна работна седмица, това значи, че една пета от населението на света работи повече от 9 часа на ден, което се приема за мярка за „преработване", пише Money.bg.

Списъкът на 50-те страни се оглавява от Перу, където 50,9% от работниците са заети повече от 48 часа в семицата. Над 48 часа работят 49,5% от корейците, 46,7% от жителите на Тайалнд, 44,4% от пакистанците.

В развитите страни, където продължителността на работния ден и на работната седмица обикновено е по-малка, преработват 25,7% от британците, 25,5% от израилтяните, 20,4% от австралийците, 19,2% от швейцарците и 18,1% от американците.

Цялата новина

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg