Половин Европа се умори да пести

1751
Половин Европа се умори да пести

 

Премиерите на 12 страни от ЕС призоваха в отворено писмо Брюксел да премине от политика на намаляване на бюджетните разходи към стимулиране на икономическия растеж, тъй като регионът преживява вече втора рецесия за последните три години. Държавните ръководители предлагат преодоляване на кризата за сметка на развитие на сектора на услугите и активизиране на търговията с Русия, САЩ и Китай, съобщава РБК Daily.

Почти половината страни от Европейския съюз се умориха да пестят и искат да се върнат към растежа възможно най-скоро на фона на забавянето на икономиките и ръста на безработицата.

„Действията, които предприема всеки от нас за създаване на устойчиви национални финансови системи, са важни. Но дойде време за модернизиране на икономиките, повишаване на конкурентоспособността и преодоляване на макроикономическите дисбаланси“, се казва в отворено писмо до председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и президента на ЕК Жозе Базрозу, изпратено преди срещата на Европейския съвет на 1 март. То е подписано от Великобритания, проблемните Италия, Испания и Ирландия, също и Холандия, Швеция, Финландия и страните от ЦИЕ Чехия, Полша, Словакия, Латвия и Естония.

Нито борещите се за финансова дисциплина локомотиви на еврозоната- Франция и Германия, нито периферните Португалия и Гърция не са подписали писмото. Официален Париж по никакъв начин не го коментира, а представител на правителството на Германия заяви, че Берлин не е против призива за ускоряване на растежа и по принцип споделя предложенията. Европейската комисия от своя страна реагира хладно, поощрявайки страните за усърдието, но давайки да се разбере, че контролира ситуацията.

„Писмото се появи сега, след като през януари бе подписан новият договор на ЕС, в който основен акцент бе поставен именно върху финансовата дисциплина“, коментира Марко Вали, анализатор на банка UniCredit. „Премиерът на Италия Марио Монти винаги е бил привърженик на либерализацията на пазара, което не може да се каже за Германия, така че не е странно, че тя не е подписала“.

Според участниците в „Клуба-12“ за европейските икономики е настъпил опасен момент: „Ръстът спря. Безработицата расте“. Няколко страни от еврозоната изпаднаха в техническа рецесия. Става дума за Италия, в която през третото тримесечие на миналата година бе отчетен икономически спад с 0.2%, а през четвъртото спадът бе 0.7%. В Холандия за двете тримесечия е отчетено понижение в икономиката със съответно 0.4 и 0.7 процента, в Чехия – с 0.1 и 0.3 процента. Нивото на безработица в ЕС достигна 9.9%, а в еврозоната 10.4%.

За решаване на тези проблеми 12-те страни предлагат съсредоточаване върху осем приоритета: подкрепа за сектора на услугите, който генерира 80% от БВП на ЕС; подобряване на позициите в международната търговия и в частност сключване на споразумения за свободна търговия с Индия, Китай и др. партньори, което ще донесе на ЕС 90 млрд. евро; подобряване на икономическото сътрудничество със САЩ, Китай и Русия; създаване на общ пазар на електронни услуги до 2015 г. и ефективен вътрешен енергиен пазар до 2014 г.

Премиерите препоръчват намаляване на помощта за банковия сектор, тъй като „именно банките трябва да носят отговорност за разходите по риска, а не данъкоплатците“

Според наблюдателите това писмо не трябва да се разглежда като опит на редица европейски страни да се измъкнат от диктата на Германия и Франция. „Глупаво е да се мисли, че действията на г-н Монти са насочени към подриване на авторитета на Германия и Франция, но е очевидно, че той се опитва да се утвърди на нови позиции и да направи така, че решаващите гласове да са не на дуета Саркози-Меркел, а на трио със самия него“, смята Вали.

Всичко по темата Дълговата криза

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Size
# 0
15:05 | 12 May 2012
That's an intelligent answer to a difficult queiston xxx
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg