Половин милиард души ще отбележат Деня на Земята

1410
Половин милиард души ще отбележат Деня на Земята

Денят на Земята - 22 април, е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард души, съобщава БНР. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда. Тази година темата на Световния ден на Земята е "Милиард действия в зелено", ", а целта е правителства, компании, неправителствени организации и милиони хора по целия свят да направят конкретни стъпки за намаляване на въглеродните емисии и запазването на планетата.

Всяка година международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 хиляди партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

За първи път Денят на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони северноамериканци участват в демонстрации и настояват политици, държавници, бизнес среди да включат в своите приоритети опазването на околната среда. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г.

У нас Денят на Земята се отбелязва с инициативи, насочени основно към децата. В някои общини са предвидени акции за залесяване и акции за почистване. Екологичното сдружение "За Земята" ще представи в София оптимистичен и песимистичен сценарий за развитието на България до 2020 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg