Поставят се основите на Силиконовата долина и в Санкт Петербург

1130
Поставят се основите на Силиконовата долина и в Санкт Петербург

Властите на Санкт Петербург възнамеряват твърдо да продължат и занапред с привличането на чужди компании в региона. Освен автомобилния клъстер, създаден там през последните години, в Санкт Петербург се планира и учредяването на своеобразна Силиконова долина – IT клъстер.

През 2008 г. ще започне изграждането на собствен завод една от най-големите компании в производство на електроника Flextronics, с централа в Сингапур. Колкото до тайванската Foxconn, през тази година тя вероятно ще приключи със строителството на своя завод.

Споразумението между властите на Санкт Петербург и представителите на Flextronics ще бъде подписано утре. Това съобщава руският делови ежедневник „Взгляд“. Очаква се, че по предварителни данни инвестицията на първия етап по изграждането на завода ще надвиши 50 млн. щ. д., като впоследствие цифрата може значително да нарасне.

Flextronics възнамеряват да произвеждат монитори, компютри, ноутбуци и др. Компанията е един от лидерите в производството на компютърни части, като сред нейните клиенти са Intel, Hewlett-Packard и др.

„Наред с автомобилното производство в Санкт Петербург ще създадем нов клъстер по производство на електроника“, заявил Алексей Сергеев, председател на градския Комитет за икономическо развитие.

Към този клъстер вече се причисляват трима активни участници. През миналата есен бе постигната договореност за изграждането на завод с Foxconn. Стойността на инвестицията е съпоставима с тази на Flextronics - за над 50 млн. щ.д.

Няколко години по-рано в северната столица на Русия започна дейността си и финландската компания Elcoteq.

Освен производители на електроника, управата на Санкт Петербург привлича и разработчици в сферата на високите технологии. Вестникът напомня, че през следващата година там трябва да заработи и специалната икономическа зона „Нойдорф“, където предприемачите ще внедряват нови разработки в сферата на цифровата телевизия, мултимедийното съдържание, информационните технологии и др.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg