Прекалено много ваксини: ЕС иска промяна в договорите с Pfizer

966
Прекалено много ваксини: ЕС иска промяна в договорите с Pfizer

© pixabay.com

Правителствата на Европейския съюз засилват натиска върху Pfizer и други производители на ваксини срещу Covid-19 за преразглеждане на договорите, като предупреждават, че милиони инжекции, които вече не са необходими, могат да бъдат бракувани, според официални представители на ЕС.

По време на най-острата фаза на пандемията Европейската комисия и правителствата на държавите от ЕС се съгласиха да закупят огромни количества ваксини, предимно от Pfizer и нейния партньор BioNTech , на фона на опасенията за недостатъчни количества.

Но с отшумяването на пандемията в Европа и на фона на значителното забавяне на ваксинациите, много страни сега настояват за промени в договорите, за да се намалят доставките и съответно да се намалят разходите им за ваксини.

Въпросът беше разгледан днес на срещата на министрите на здравеопазването на ЕС в Люксембург, въпреки че Комисията остана предпазлива по отношение на това какво може да се постигне.

Полша, която е водещата страна в този опит за преразглеждане на договорите, има на склад над 30 млн. ваксини и ще трябва да закупи още 70 млн. съгласно съществуващите споразумения, заяви полски дипломат пред Ройтерс, като призова за промени, за да се избегне разхищението, пише БГНЕС.

Населението на Полша е около 38 млн. души, като около 60 % от тях са напълно ваксинирани, без да се включват подсилващите ваксини - при над 70 % в ЕС.

В писмо, изпратено до Комисията по-рано през юни и видяно от Ройтерс, полският министър на здравеопазването Адам Недзелски заедно с колегите си от България, Хърватия, Естония, Унгария, Латвия, Литва и Румъния призовават за "намаляване на количествата" на поръчваните ваксини.

Те заявиха, че договорите са били сключени, когато не е било възможно да се предвиди как ще се развие пандемията, и сега трябва да бъдат променени, тъй като ситуацията се подобрява.

По време на публичната сесия на срещата на министрите на здравеопазването на ЕС днес Словакия заяви, че подкрепя писмото. Други държави, сред които Кипър и Малта, призоваха за предпазливост, тъй като условията за пандемия могат отново да се променят.

Pfizer и Moderna, която е друг основен доставчик на ваксини Covid за ЕС, се съгласиха да отложат някои доставки.

В съвместното си писмо обаче министрите заявиха, че това е половинчато решение и само отлага проблема, като се позоваха само на договорените с Pfizer промени.

Комисарят на ЕС по въпросите на здравеопазването Стела Кириакидис заяви на публичната сесия, че Комисията ще работи за по-нататъшно удължаване на доставките след тази година и че в бъдеще може да се наложи да се използват излишните дози.

BioNTech с ръст на приходите до 9.57 млрд. евро през първото полугодиеBioNTech очаква търсенето на продуктите й да нарасне, след като пусне на пазара нови ваксини срещу новия щам на коронавирус - Омикрон


Но тя добави: "Договорите трябва да се спазват", като добави, че ЕС "не може едностранно да променя условията на договорите".

Служител на ЕС, пожелал анонимност, заяви през май, че страните от ЕС вероятно ще загубят всяко съдебно дело, заведено срещу доставчиците.

Понастоящем няма заведено съдебно дело, заявиха служители.

Говорител на Pfizer отказа да коментира писмото, но потвърди вече направените промени в договора за адаптиране на графиците за доставка.

"Свидетели сме на прекомерна тежест върху държавните бюджети, съчетана с доставка на ненужни количества ваксини", се казва в съвместното писмо. "Съществува голяма вероятност дозите, доставени в Европейския съюз, да се наложи да се унищожат"
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg