Причината, поради която децата всъщност не ни правят по-щастливи

2957
Причината, поради която децата всъщност не ни правят по-щастливи

© Pixabay

Децата може и да носят щастие на майките и бащите си, но родителите имат нужда от пари преди да могат да се насладят на тези скъпи вързопи от радост.

Проучване на статистическите данни за удовлетвореността от живота показва до голяма степен, че децата не повишават нивото на щастието — въпреки това хората продължават да имат деца, а след това повтарят същото упражнение.

Ново проучване задълбава в главоблъсканицата с децата и взема предвид това дали родителите изпитват затруднения с плащането на сметките си. Ако се вземат предвид финансовите проблеми, децата всъщност намаляват щастието. Когато обаче финансовите затруднения не са фактор, децата увеличават щастието на родителите, според проучването.


“Контролирайки финансовите затруднения, ние откриваме, че децата увеличават щастието. Защо иначе да имаме деца? Това изглежда разрешава литературната загадка,” пишат авторите на проучването. То се разпространява от Националното бюро за икономически проучвания и е дело на преподавателя по икономика от колежа Дартмут Дейвид Бланчфалуър и преподавателя от Училището по икономика на Париж и Андрю Кларк от Парижкат школа по икономика.

Проучването анализира данните от проучвания на удовлетвореността от живота на 1 милион европейци в 35 страни в периода 2009 – 2018 г.

Резултатите от проучването може да не са някаква голяма новина за изпитващите недостиг на средства родители, на които им се налага да се справят с нарастващите разходи за грижата за децата, но Бланчфлауър заявява пред MarketWatch, че проучването е първото, което показва ясно как финансовите проблеми натежават сериозно над благосъстоянието на родителите.

“Радвам се да кажа, че е доста очевидно. Никой преди това не го беше открил обаче,” казва той. Трябва да се отбележи също, че разликата е доста добре изразена“, добавя Бланчфлауър.

Децата “увеличават щастието, стига съществуването им да не води до затруднения с плащането на сметките,” пише Бланчфлауър. Той обаче е дядо на седем внуци и знае, че е по-лесно само на приказки и е изпитвал напрежението от първа ръка. Докато дъщеря му и зет му отглеждат едногодишни близнаци и по-голямо дете на 2 години и половина, те харчат всеки месец по 3 600 долара за ясла и детска градина, 400 долара за пелени и купуват огромни количества мляко.

“Как хората се справят с това? Доста е трудно,” казва той.

Според проучването също така, когато не се вземат предвид финансовите притеснения, децата на възраст под 10 г. увеличават щастието, но този ефект не е толкова ясно изразен при родителите на деца на възраст между 10 и 14 г. Освен това в проучването заключва, че животът с доведени деца се свързва с по-ниска удовлетвореност от живота, отколкото със собствени.

Проучването е поредното напомнящо колко трудно е за родителите в днешно време.

Разходите за децата нарастват в САЩ и надхвърлят препоръките на правителството, че семействата не трябва да харчат по повече от 7% от доходите си за забавачници. Междувременно само в пет американска щата се предлага платен семеен отпуск.

Според Бланчфлауър неговото проучване подкрепя аргумента, че законодателите трябва да намират начини да облекчават финансовите проблеми на родителите. Това обаче не е никак просто, защото в уравнението трябва да се изчисли как да бъде направено това без се ощетяват хората, които нямат деца, казва той.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg