Развиващите се азиатски икономики се очаква да забавят ръста си през тази и следващата година

788
Развиващите се азиатски икономики се очаква да забавят ръста си през тази и следващата година

Развиващите се азиатски икономики се очаква да се забавят през следващите две години, сочи проучване на Asian Development Bank, изнесено днес, но след това темпът им на нарастване се очаква да се стабилизира.

Азиатската икономика, без да се отчита тази на Япония, се очаква да отбележи ръст от 7.6% през 2007 година и 7.7% през следващата, на фона на доброто й представяне и ръста от 8.3% през изминалата година, който бе и най-доброто й представяне от десет години насам.

Икономиките на Индия и Китай, които са с тегло от 70% от азиатската икономика също се прогнозира да се забавят през тази и следващата година след отличното им представяне миналата, сочат още публикуваните данни.

Като причини за забавянето на бързорастящите азиатските икономики се сочат високите цени на петрола и възможността за повишаване на лихвите в страните, в резултат на нарастващия инфлационен натиск.

Като друга причина се сочи опасността от по-нататъшно забавяне на най-голямата световна икономика - щатската, на фона на очакванията за продължаващо слабо представяне на пазара на недвижима собственост в страната.

Прегряването на азиатските икономики обаче се очаква постепенно да ограничи своя негативен натиск върху икономиките на страните, след евентуално забавяне на ръста им през следващите две години, коментират още специалистите.

Азиатската банка за развитие повиши прогнозирания ръст на икономиката на Китай до 10% за тази година, от предходните си очаквания за ръст от 9.5%. За сравнение, през изминалата година четвъртата по големина световна икономика нарасна с 10.7%, подкрепена от продължаващото силно повишение на чуждестранните инвестиции в страната.

През 2008 година ръстът на китайската икономика се очаква да възлезе на 9.8% на годишна база, което би поставило края на петгодишния пореден ръст на икономиката на страната с над 10%.

В същото време индийската икономика се очаква да регистрира ръст от 8% през тази и 8.3% през следващата година, след като през 2006-а ръстът възлезе на 9.8%, което бе и най-голямото му ниво от 1988 година насам.

Ръстът на южноазиатските икономики, към които се причисляват Тайланд, Сингапур и Малайзия се очаква да се забави до 5.6% през тази и да възлезе на 5.9% през следващата, след като през изминалата година възлезе на 6%.

Инфлацията на азиатските икономики се очаква да се понижи до 3% средно в сравнение с 3.4% през изминалата година, след което леко да се повиши до 3.2% през следващата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...