Развиващите се страни с рекордни продажби на облигации

614
Развиващите се страни с рекордни продажби на облигации

Продажбите на облигациите на развиващите се пазари отчитат най-добрия си годишен старт в историята, след като издаването на нови книжа скочи, а разликите на лихвените проценти над тези на щатските държавни ценни книжа намаляха до най-ниските им нива от 2008 г., информира FT.

Развиващите се страни са продали държавни облигации за 129 млрд. долара от началото на тази година, което представлява ръст от 42% в сравнение със същия рекорден период година по-рано, по данни на Dealogic.

Доходността на облигациите на развиващите се пазари намаля до 2.57% над тази на щатските държавни ценни книжа вчера, в сравнение с 3.5 процентни пункта преди месец, според индекса на JPMorgan Embi+.

Индексът, който следи 16-те най-големи развиващи се облигационни пазара, стартира в края на 1997 г. след азиатската финансова криза.

Някой анализатори смятат, че оптимизмът около гръцкия проблем даде тласък на облигациите на развиващите се пазари, което е позволило на правителствата да заемат средства при по-ниски лихви.

Други анализатори обаче предупреждават, че може би предстоят разпродажби, тъй като спредовете с лихвите по облигациите на развитите страни са намалели прекален много, особено на пазари като Индонезия и Бразилия, които са сред най-добре представящите се.

Доходността на петгодишните индонезийски облигации, например, е паднала до 3.77%, в сравнение с 9.49%, когато книжата са били издадени през февруари миналата година. Това означава, че страната плаща 1.38 процентни пункта над доходността на щатските държавни ценни книжа, в сравнение със 7.58 проценти пункта плащани през февруари 2009 г.

Други силно представящи се облигационни пазари, където доходността спрямо щатските облигации пада са Бразилия, Полша, Унгария и Южна Корея.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg