Рекордно поскъпване на храните в световен мащаб отчита ООН

708
Рекордно поскъпване на храните в световен мащаб отчита ООН

© Pixabay

Общият индекс на цените на храните през януари е нараснал на годишна база с 4.3% до 113.3 пункта, като индикаторът расте вече осми месец поред и е достигнал пика от юли 2014 г., се казва в прессъобщение на Организацията на ООН по прехрана и земеделие, цитирано от БГНЕС.

Тя отчита увеличение на цените на всички категории стоки, като най-осезаемо е поскъпването при захарта, зърнените и растителните масла. Индексът на цените на захарта се е повишил със 7 пункта (8.1%), до 94.2 пункта, достигайки рекорда от май 2017 г.

Повишаването на цените е обусловено от очакванията за спад на реколтата в ЕС, Русия и Тайланд, от сухото време в Южна Америка, както и от скорошното покачване на цените на петрола и засилването на бразилския реал спрямо долара. Бразилия е най-големият износител на захар в света.

Индексът на цените на зърното през януари е нараснал с 8.3 пункта на месечна база, или 7.1%, до 124.2 пункта. Световните цени на царевицата са се повишили рязко поради общия спад в предлагането, а също и поради сухото време в Южна Америка. Както посочва ФАО, пшеницата също е поскъпнала, включително поради “очакваното намаляване на обема на продажбите от Руската федерация, където от март 2021 г. митата върху износа на пшеница ще се удвоят”.


Индексът на цените на растителните масла се е увеличил със 7.7 пункта (5.8%) до декември и възлиза на 138.8 пункта – това е най-високото ниво от май 2012 г. Индексът расте за осми пореден месец с покачването на цените на палмовото, соевото и слънчогледовото масло, се казва в съобщението. Палмовото масло е поскъпнало поради ниските обеми на производство в Индонезия и Малайзия, а продължителните стачки в Аржентина и намаленото предлагане на износ са тласнали нагоре цените на соевото масло. Слънчогледовото масло е поскъпнало поради ниската реколта, отбелязва още ФАО.

Идва ли нова Задава ли се нов възходящ суперцикъл за борсово търгуваните стоки?


Индексът на цените на млечните продукти през януари се е повишил с 1.7 пункта (1.6%) до 111 пункта. Цената на маслото и пълномасленото мляко на прах се е повишила поради големи покупки в Китай преди празненствата на Лунната Нова година там и сезонен спад в доставките от Нова Зеландия. В същото време сиренето е поевтиняло на фона на ниските продажби в Европа и нарастването на запасите му в САЩ.

Индексът на цените на месото е 96 пункта (с 0.9 пункта, или 1% по-висок от преди година), нараствайки за четвърти пореден месец. Организацията отбелязва покачване на цените на всички видове месо, най-вече – на птичето, особено в Бразилия, поради силното търсене и ограниченията за износ от Европа. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg