Русия е достигнала пика си на нефтодобив

1242
Русия е достигнала пика си на нефтодобив

Производството на нефт в Русия е достигнало своя пик и никога повече няма да се върне на тези нива. Това заяви вицепрезидентът на ЛукОйл Леонид Федун пред Financial Times. Федун потвърди опасенията, че най-големите износители на нефт няма да се справят с нарастващото търсене на енергийни източници от страна на азиатските държави. Други производители на нефт също отчитат понижение на добива, съобщава руският делови ежедневник „Взгляд“.

Според Леонид Федун Русия няма да достигне до същите показатели от миналата година – около 10 млн. барела на ден. „Времето на интензивния ръст на добив приключи“, заявява той за FT.

Изказването засили опасенията, че производителите на нефт няма да успеят да заситят нарастващия глад на суровината от азиатските държави. Русия е вторият по значимост производител на нефт.

Преди време руският министър на промишлеността и енергетиката Виктор Христенко заяви, че добивът на нефт в Русия може да се снижи за първи път от десетилетие насам поради изтощение на находищата.

Според Федун Русия може да поддържа ниво на производство от 8.5-9 млн. барела на ден през следващите 20-ина години, само ако нефтените компании инвестират милиарди долари в разработката на нови находища. Необходими са по-големи инвестиции в Източен Сибир, Каспийско море и Арктика, чрез които да се компенсира изтощаването на находищата в Западен Сибир. Необходими са 1 трлн. долара инвестиции, смята още Федун.

Данните на Централното диспечерско управление на топлинно-енергийния комплекс сочат, че добивът на нефт в Русия през март достига 41.28 млн. т. (9.76 млн. барела на денонощие). Това е с 0.4% понижение спрямо показателя за февруари и 1.4% по-малко на годишна база.

Междувременно от Energy Information Administration на САЩ отбелязват, че не трябва да се надяваме на значително понижение на цените на нефта през тази година. И основната причина за поддържането на високите ценови равнища е повишеното търсене на суровината от развиващите се страни – Китай, Индия и Русия.

В Близкия Изток, Саудитска Арабия и ОАЕ вътрешното потребление на нефт също расте поради намалелия добив на природен газ. 

От информационната агенция прогнозира, че търсенето на нефт в световен мащаб, дори и при понижение на потреблението от страна на Щатите, ще нарасне с 1.2 млн. барела на ден. Сега то се равнява на 86 млн. барела.

Нефтеният пазар в момента е значително изнервен заради недостатъчните запаси от суровината - необходими, за да се превъзмогне кризата. Аналитичното звено на САЩ в сектора също отбелязва, че в страните извън ОПЕК (Русия, Мексико, Норвегия) се наблюдава съкращаване на добива.

През март правителството на Мексико е оценило запасите на нефт в Мексиканския залив на 1.5 трлн. долара. Според РИА Новости за мащабни работи по добив на нефт с употребата на дълбоководни сонди са необходими инвестиции от над 400 млрд. долара.

Колкото до Норвегия, то през последните години се забелязва значително съкращаване на добива на нефт. От 2001 г. обемът на добива се е свил с 30%, съобщава ИТАР-ТАСС. През 2001 г. Норвегия е произвела средно по 3.1 млн. барела дневно, а през миналата година цифрата на денонощие достига 2.2 млн. барела. По-рано страната е била и третият по големина износител на нефт в света след Саудитска Арабия и Русия. Днес тя заема 5-6 място сред най-големите нефтени износители.

Междувременно цените на нефта на международните пазари продължават да растат.

На снимката: Леонид Федун, вице президент на ЛукОйл/ИТАР-ТАСС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg