СААБ проучва България за своите бизнес проекти

805
СААБ проучва България за своите бизнес проекти

Шведската "СААБ Груп" в момента прави скрининг проучване в България, за да определи в кои области може да развива бизнеса си тук. Това съобщи държавният секретар по търговията в шведското външно министерство Гунар Висландер, предаде БГНЕС.

На кръгла маса в икономическото министерство български и шведски експерти обсъдиха днес възможностите за развитие на двустранното сътрудничество. То ще се развива в енергийната ефективност, екологията, използването на отпадъците и военната техника. Това са области с ключово значение и за двете страни, каза зам.-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев на пресконференция след форума.

Шведските експерти са представили проекти с високи офсетни ползи, в които могат да се включат с инвестиции у нас енергийната компания АВВ, СААБ, „Астра Зенека” и други. Има предложение за покупка на военни самолети "Грипен". Оценката и на двете страни за размера на взаимния стокообмен - 280 млн. евро за 2007 г., е, че е изключително малък, при това балансът е отрицателен за България - 200 млн. евро внос и 80 млн. износ. Все пак последните години има положителна тенденция в структурата на износа - започва да нараства делът на продуктите с висока добавена стойност, като детайли за машини и други продукти на промишлеността. 20% нарастване на българския внос в Швеция за изминалата година е сериозно постижение, отчете Гунар Висландер.

Според него потенциалът за развитие на икономическото взаимодействие е изключително висок. „И двете страни сме в периферията на Брюксел, а това е добра причина да си сътрудничим”, отбеляза държавният секретар. 100 млн. евро са общо шведските инвестиции в страната ни от началото на прехода, но през миналата година те са 30 млн. евро, което е добър знак, каза Явор Куюмджиев. Шведската икономика инвестира в чужбина годишно 16 млрд. евро, посочи заместник-министърът за илюстрация на възможностите.

Изключително полезен за нас според него ще бъде опитът на северната страна в оползотворяването на отпадъците и енергийната ефективност. Шведите са споделили амбициозната си цел до 2020 година да постигнат 0% използване на фосилни горива като източник на енергия. За 15 години те са повишили с 30% общата си енергийна ефективност, имат вече над 40 малки електроцентрали, които се захранват с биогорива. „Не си изхвърляйте боклука. Използвайте го!”, обобщи ръководителят на шведската делегация и покани журналистите да видят, че в Стокхолм автобусите използват за гориво отпадни води.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg